Ha nem akar fizetni, ne dobja le a fenyőfát az erkélyről

 

Vízkereszttel véget ért a karácsonyi ünnepkör, a településeken megkezdték a lebontott karácsonyfák begyűjtését. Arról, hogy hogyan gyűjtik össze a fenyőket, és mi lesz a kidobott karácsonyfák sorsa a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. hulladékkezelési igazgatója tájékoztatott.

Sámson László, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. hulladékkezelési igazgatója elmondta: becsléseik szerint Budapest esetében, körülbelül félmillió fenyőfát kell összegyűjteniük évente.

Begyűjtött, elégetésre váró karácsonyfákat rakodnak le teherautóról a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. XV. kerületi Fővárosi Hulladékhasznosító Művének udvarán 2018. január 8-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Illusztráció (MTI: Balogh Zoltán)

Több részletben történik a begyűjtés a fővárosban

„A gyűjtés több részletben történik, az el nem adott fákat már december 25-én elszállítja a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., vízkereszt után pedig külön gyűjtőjáratok is gyűjtik a fenyőfákat” – közölte Sámson László a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Hozzátette: téli időszakban a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű teljes kapacitással üzemel, Budapest szinte egész területéről ide kerül a vegyes hulladék, a begyűjtött fenyőfákat pedig tüzelőanyagként hasznosítják.

Kijelölt gyűjtőhelyek Győrben

Győrben évek óta arra kérik a lakosságot, hogy a kijelölt gyűjtőhelyekre vigyék el a kidobott fenyőfákat. 95 kijelölt hely van a város különböző pontjain. A lakosság hozzászokott ehhez a gyakorlathoz, a fák 90-95 százaléka a kijelölt gyűjtőhelyekre kerül – mondta Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol Zrt. kommunikációs vezetője.

A fenyők eltávolítására más lehetőséget is biztosít a város, a családi házas övezetekben az úgynevezett biokukákban, felaprítva helyezhető el a fa – tette hozzá.

Egyre népszerűbb a műfenyő

Egyre többen vásárolnak ugyanakkor műfenyőt karácsonykor, a már elhasználódott, kidobásra szánt darabokat a hulladékudvarok műanyagos konténereiben gyűjtik össze – közölte Ozsvárt Tamás.

A lehasznált műfenyőket a fővárosban is lomként fogadja be a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., a műfenyő műanyag része termikusan hasznosul, a fém része pedig kohósításra kerül a hulladékhasznosító műből kikerülve – mondta Sámson László.

Jogi kérdést vet fel a fenyőfa erkélyről történő kidobása

Izsák Orsolya ügyvéd elmondta: aki kárt okoz azzal, hogy a már nem használt fenyőjét kidobja az erkélyről, azt köteles megtéríteni, egy személygépjárműre ráeső fa akár több millió forintos tételt is okozhat. Ilyen esetekben a közterület-felügyelet szab ki bírságot a tulajdonosra vagy bérlőre – tette hozzá.