Kiállítás mutatja be a Titanic túlélőinek magyar megmentőjét

 

Időszaki kiállítással tiszteleg a Kresz Géza Mentőmúzeum Lengyel Árpád előtt, akinek a Titanic óceánjáró tragédiája után hétszázöt ember köszönheti életét.

Kiállítás nyílt kedden a Kresz Géza Mentőmúzeum „Mentőpalota-garázs” kiállítóterében dr. Lengyel Árpád mentőorvos, a Titanic túlélőinek megmentője címmel.

A kiállításon a magyarországi mentésügy egyik kiválóságának pályafutására emlékeznek, aki hajóorvosként 1912. április 14-éről 15-ére virradó éjjel New Yorkból Fiume felé tartott a Charpatia személyszállító fedélzetén, amikor a Titanic óceánjáró jéghegynek ütközött, és elsüllyedt.

Egyedül a Carpathia vette a vészjeleket, a kapitány azonnal visszafordította hajóját, és elsőként értek a süllyedő Titanic segítségére.

Sajnos már csak hétszázöt embert sikerült kimenteniük a jeges óceánon úszó mentőcsónakokból. Lengyel Árpád az életben maradt utasok megmentéséért később több kitüntetésben is részesült.

A kiállítást Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója nyitotta meg december 19-én. A kiállítás 2018. február 16-ig látogatható.