Így változik a gyógyszertárak nyitvatartása

 

A karácsonyi ünnepek alatt az egészségügyi szolgáltatók, így a gyógyszertárak is ügyeleti rendnek megfelelően látnak el szolgálatot – közölte a Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a Hirado.hu-val.

Ne megszokásból keressük fel a gyógyszertárakat december 24-én, figyelmeztet közleményében az OGYÉI, ugyanis a vasárnap is nyitvatartó gyógyszertárak nem a szokásos vasárnapi munkarendjük szerint, hanem általában 14 óráig tartanak nyitva. December 25-én és 26-án kizárólag az ügyeletes gyógyszertárak biztosítják a gyógyszerellátást.

Szakasszisztens dolgozik egy patikában. MTI Fotó: Rosta Tibor

Képünk illusztráció (MTI-fotó: Rosta Tibor)

Az év utolsó napján, december 31-én a szokásos vasárnapi nyitvatartás szerint lesznek nyitva a gyógyszertárak, míg január 1-jén kizárólag az ügyeletes gyógyszertárak biztosítják a gyógyszerellátást.

A gyógyszertárak betegforgalmi bejáratánál jól látható helyen és jól olvashatóan jelezni kell a legközelebbi folyamatosan nyitvatartó vagy ügyeleti szolgálatot teljesítő közforgalmú gyógyszertár nevét, címét, telefonszámát, valamint az ügyeleti, illetve a készenléti szolgálat kezdő és befejező időpontját. Emellett fel kell tüntetni a legközelebbi felnőtt és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát.

Az ügyeleti vagy készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárakról (az adott településre, vagy megyénként akár kilistázva) az OGYÉI honlapján lehet tájékozódni: www.ogyei.gov.hu/gyogyszertarkereso/

Legyen elegendő gyógyszer otthon

Arra is felhívják a lakosság figyelmét, hogy az ünnepi időszak közeledtével nem csak az ajándékok és az élelmiszerek beszerzésére kell gondolni, mint írják, legalább ilyen fontos a rendszeresen alkalmazott készítmények beszerzése, valamint az ünnepnapok torlódása miatt a váratlan helyzetekre való felkészülés is. Gyermekek esetében mindenképpen tanácsos beszerezni láz- és fájdalomcsillapítót. Hasznos lehet ellenőrizni a torokfertőtlenítő, orrcsepp-, köptető készleteket is.

Felnőttek esetében azt ajánlják, hogy a „házi patika” tartalmazzon megfázásos tüneteket enyhítő, láz- és köhögéscsillapító szereket, valamint az ünnepi étkezési szokások miatt gyomor- és bélpanaszokra szolgáló készítményeket is. Idősebbeknek és a rendszeresen gyógyszert szedőknek a szokásosnál fokozottabban kell ügyelniük arra, hogy legyen otthon megfelelő mennyiségű gyógyszer.