Záhony és Tokaj felé tart a tiszai árhullám

 

Áradnak a folyók itthon. Már csaknem 600 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség, és további szakaszokon kell védekezni a belvíz miatt is; több mint 10 ezer hektárnyi terület van víz alatt. Az Országos Vízjelző Szolgálat számításai szerint az árvíz hosszan és lassan vonul majd le. A csapadéknak azonban nem lesz komoly utánpótlása.

Vásárosnaménynál a Tisza annyira kilépett a medréből, hogy még a házakat is elérte. A vízszint napközben néhány perc alatt 1 méternyit is emelkedett. Ezt az útra helyezett üvegekkel mérték le a helyiek.

A Tisza napközben Tivadarnál a harmadfokú készültségi szint közelében tetőzött: garázsokat és udvarokat öntött el a folyó. Az áradás majdnem a kerítéseket is ellepte. Ahogy a Híradó kamerái felvették, sok helyi kiment figyelni az áradást, annak ellenére, hogy már megszokták a látványt.

Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű csapadék hullott a Felső-Tisza kárpátaljai vízgyűjtő területén, ezt tovább növelte a magasabb hegyekben lévő hó olvadása és lefolyása. Emiatt kezdtek áradni a folyók itthon.

Hétfőn az országban mindegy 600 kilométeren volt árvízvédelmi készültség,  több mint 290 kilométeren már másodfokú. A készültség egyebek mellett a Bodrog, a Tisza, a Túr, a Szamos, a Kraszna és a Fekete-Körös folyóinkat érinti. Bodrogkeresztúrnál a készültség várhatóan kedd éjszaka eléri a harmadfokot. A szakemberek arra számítanak, hogy az árvíz hosszan és lassan vonul majd le.

A Híradó munkatársa, Z. Pintye Zsolt Gergelyiugornyáról jelentkezett be: elmondta, a településnél már nem lesz magasabb a vízállás, most Záhony és Tokaj irányába halad a hatalmas víztömeg. Hozzátette: rengeteg vízügyi szakember egész éjszaka kint lesz a gátakon.

Támad a belvíz is

Közben belvízvédelmi készültség is van, elsősorban az Alföldön. Jelenleg országszerte több mint 11 ezer hektár van víz alatt. Egy békéscsabai őstermelő árpájának egy része került víz alá.

A belvíz miatt jelenleg 7 vízügyi igazgatóság területén 34 szakaszon van elrendelve készültség. Ebből 15 helyen másodfokú.