Jubileumi nagykoncertet ad Charlie és Leslie Mandoki

 

Az idén ünnepli 70. születésnapját Horváth Charlie, ennek alkalmából jubileumi nagykoncertet ad, amelyen az egyik sztárfellépő Leslie Mandoki lesz. Az M1 Ma Reggel című műsorának vendége Horváth Charlie és Leslie Mándoki volt.

„Hosszú és szép pályám volt, ötvenöt éve énekelek, és rengeteg nagyon jó zenésszel muzsikálhattam együtt” – mondta Charlie pénteken az M1 műsorában. Az előadó 70. születésnapja alkalmából ad koncertet december 29-én a Sportarénában.

Horváth Charlie több vendéget is elhívott ünnepi estjére, így Leslie Mandokit, Tóth Verát és Tátrai Tibort.

„Eljátsszuk az életünket azokkal a kollégákkal, akiket szeretek. Rengeteg lemezt csináltam, nehéz összeállítani egy jubileumi műsort” – fogalmazott az énekes.

Leslie Mandoki, a koncert egyik sztárfellépője elmondta, kettejük között hat év korkülönbség van, és amikor kis srác volt, Charlie-koncertekre járt, és a nagy magyar zenészektől tanulhatta a szakmát, majd amikor 22 évesen a világ másik felére került, már magába szívta a tudást.

Habár a két zenész többedmagával többször is próbált nyugati útlevelet szerezni, kérelmüket mindig elutasították, ezért egy alagúton keresztül 1975-ben Leslie és két társa az akkori Jugoszláviából a mai Szlovéniát Ausztriával összekötő 8 kilométer hosszú vasúti alagúton nyugatra szökött.

A zenész arról is beszélt, arra igazán büszke, hogy be tudta váltani édesapja intelmét. „Fiam, ne álmodd az életedet, éld az álmaidat” – mondta neki édesapja halálos ágyán. Leslie Mándoki hozzátette, mire megérkezett a menekülttáborba, megfogadta, hogy több népszerű zenésszel is egy színpadra lép majd.

Leslie Mandoki a műsorban felidézte, hogy 16 évesen rendszeresen eljárt Olympia-koncertekre Budapesten, és csodálta Charlie-t. Hozzátette: ezekre az élményekre is alapozhatott, amikor 1975-ben elhagyta Magyarországot, és később karriert csinált Németországban, Amerikában, ismert zenész és producer lett belőle.

Charlie kitért arra, hogy éppen húsz éve, 1997-ben jelent meg Mandoki Találkozások című lemeze, amelyen Cserháti Zsuzsa, Demjén Ferenc, Somló Tamás, Zorán és ő is szerepelt, közösen legendás angol és amerikai művészekkel. „Sokat köszönhetek Leslie-nek.”

Mandoki arról beszélt, hogy Jennifer Rushtól Phil Collinsig számos világsztárral dolgozott együtt, és büszke arra, hogy zenekarában, a ManDoki Soulmatesben játszik például Ian Andersonnal (Jethro Tull) vagy korábban ott zenélt az azóta elhunyt Jack Bruce (Cream) is.

A Németországban élő Mandoki bejelentette, hogy meghívja Charlie-t énekelni New Yorkba, ahol január 29-én a Beacon Theatre-ben a Grammy-héten fog fellépni zenekarával.

Horváth Charlie jubileumi koncertje két részletben lesz látható a Duna Televízió műsorán, december 28-án 23.35 perckor és december 29-én 22.55 perckor.