PS: Rettegett terroristát pátyolgat a Helsinki Bizottság

 

A Helsinki Bizottság látja el a török állampolgárságú Hasan Kilic jogi védelmét, akinek a magyar hatóságok eddig hatszor utasították el a menekültstátus iránti kérelmét, mivel a kurd férfit több mint tizenkét év szabadságvesztésre ítélték terrorcselekmény miatt.

A Helsinki Bizottság egy, a terrorizmus vádjával szembesülő és a török hatóságok szerint terrorcselekményért 12,5 évre ítélt, saját bevallása szerint kétszeres katonaszökevény ügyét karolta fel – írta a Magyar Idők.

Hasan Kilic ügyét a Helsinki Bizottság egyik ügyvédje 2016 tavaszán vállalta el, vélhetőleg azután, hogy utánanézett a kurd férfinak és annak, hogyan került Magyarországra – írta meg a PestiSrácok. Hasan Kilic 2006-ban Isztambulból repülővel, tíznapos vízummal érkezett, a férfi azóta hat eljárást indított a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalnál (BMH), annak érdekében, hogy menekült- vagy oltalmazott státus iránti elismerést kérjen. Ezt azonban egyetlen esetben sem kapta meg, a hatóság döntése minden esetben az volt, hogy a visszaküldés tilalma fennáll. Ez olyan állapotot jelent, amely nem jelenti a menekültkénti vagy oltalmazottkénti elismerést, csak azt, hogy nem lehet az országból kiutasítani.

Hasan Kilic ügyében az egyetlen kézzelfogható bizonyíték a BMH által a török hatóságoktól bekért dokumentum, egy 1995. október 18-án, török bíróság által hozott ítélet. Ebben szerepel, hogy Hasan Kilicet 12,5 év fegyházbüntetésre ítélték, mert a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) kurd terroristaszervezet tagjaként fegyveres terrortatámadásokat hajtott végre, valamint jelentős mennyiségű fegyvert rejtegetett. Az ítélet szerint a Reyber fedőnevű Hasan Kilicet 1994. február 10-én fogta el a török rendőrség a PKK központjaként és találkozóhelyeként használt épületben, Izmirben. A nyomozók tetten érték a férfit, amikor társaival együtt egy török szolgálati gépkocsira Kalasnyikovval sorozatlövéseket adtak le.

A teljes írás itt érhető el.