Origo: Így vélekednek a balliberálisok Havasról

 

Ismert, többségében balliberális embereket hívott fel az Origo: olyanokat, akik keményen elítélték Marton Lászlót a zaklatási ügyével kapcsolatban.

Mint ismert, a színházrendező és főleg ellenzéki aktivista, Schilling Árpád felesége, Sárosdi Lilla színésznő vádolta először a Vígszínház akkori főrendezőjét. A balliberális kultúrkör Sárosdi Lilla mellé állt. Most, hogy Havas Henrik esetében a balliberális világ jelképes figurája, a Kádár-Horn-Gyurcsány-időszak vezető újságírója (emellett a Jobbik propagandistája és Vona Gábor udvari szerzője) a szexuális zaklató, a balliberális világ fülét-farkát behúzva hallgatott. Most mindannyiuktól azt kérdeztük: miért nem szólaltak meg a Havas-ügyben, miért nem ítélték el Havas Henriket is, ahogy korábban Marton Lászlót és így, hogy most kérdezzük, mit gondolnak Havas Henrikről.

Havas Henrik újságíró (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Havas Henrik újságíró (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Schilling Árpád a Havas-ügyben nem szólalt meg. Semmilyen kérdésre nem volt hajlandó most sem válaszolni – ennyit mondott: “Rossz, csúnya dolog, amit Havas művelt”. Puzsér Róbert hasonlót mondott, mint Martonról: „Azt gondolom, hogy gyalázat. Pontosan olyan, mint a Marton ügy. Nyugdíjaztuk az ártatlanság intézményét, egyesítettük a vádat az ítélettel. Aki nem tetszik, azzal leszámolhatunk, ha van két ugyanolyan vélemény”. Stohl András, amikor meghallotta, miért keresi a hírportál, csak annyit mondott: „ Hahaha, nem nyilatkozom, viszlát!, és kinyomta a hívást.

Puzsér Róbert műsorvezető, kritikus (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Puzsér Róbert műsorvezető, kritikus (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

A Quimby zenekar menedzsere, Nagy Adrienn annyit mondott, hogy Kiss Tibi nem szeretne nyilatkozni az ügyben, köszönik szépen. Lengyel Anna dramaturg a Havas-ügy kapcsán nem akart érdemben reagálni az Origónak: azzal érvelt, hogy ő inkább a színház és filmvilágra szeretne fókuszálni ebben a kérdésben. „A saját házam előtt sepregetnék, és nem szeretnék minden esethez hozzászólni” – fogalmazott. Janisch Attila filmrendező azt mondta az Origónak, hogy nem tudja pontosan, hogy mit nyilatkozott a két fiatal nő, Görög Zita esetéről nem hallott. Ennek ellenére úgy tartja, hogy Baukó Éva és Molnár Anikó nem megbízható, sőt utóbbi szerinte „nem volt meggyőző.”

Réz Annát az ELTE BTK filozófia tanszékén próbálta elérni az Origo – a feminista blog vezetője és ő is egyértelműen állt ki Sárosdi Lilla mellett. A tanszéken azt mondták, Réz Anna nem tartózkodik bent, mostanában született gyereke, és kizárólag vele foglalkozik, a mobilszámát pedig nem adhatja ki az egyetem szabályzata alapján. Vagyis, nem tudtuk meg, hogy Réz Anna miért nem tartja ugyanolyan gyalázatosnak Havas Henrik tettét, mint Marton Lászlóét. A médium Nyáry Krisztiánt szintén kereste, aki gyerekkorában maga is szexuális zaklatás áldozata volt: meg akarták tudni, hogy Marton Lászlóhoz hasonlóan Havas Henriket is elítéli-e, de a telefonját folyamatosan kikapcsolta – az Origo cikkét teljes terjedelmében ide kattintva olvashatja.