Csaknem 100 milliós támogatást kap a váci Táncsics mezőgazdasági szakgimnázium

 

A váci Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 91,5 millió forint támogatást nyert el a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) pályázatán, a támogatásból megújították az intézmény energetikai rendszerét.

Az átadóünnepségen Fazekas Sándor földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter ismertette, hogy a munkálatok során megújult a kollégium külső hőszigetelése, új, energiahatékony nyílászárókat kapott, és villamosenergia-felhasználás egy részét a jövőben napelemek biztosítják.

„Csak korszerű tanintézményekben lehet magas színvonalú oktatást végezni és olyan szakembereket képezni, akik megállják a helyüket a mezőgazdaságban” – jegyezte meg a miniszter.

Szavai szerint most, amikor munkaerőhiány van a mezőgazdaságban kiemelten fontos, hogy olyan képzések induljanak, amelyek biztosítják a gyakorlati ismeretek elsajátítását az ágazatban működő cégek, vállalatok, gazdaszervezetek igényeinek megfelelően.

Fazekas Sándor kiemelte: az intézmény képzésében olyan gyakorlatias szakok szerepelnek, amelyek később segítik az elhelyezkedést és összhangban vannak a kormány Tessedik Sámuel agrárszakképzési koncepciójával. A terv alapvető célja, hogy a szakképzési rendszer megfelelő válaszokat tudjon adni a gazdaság és a munkaerőpiac folyamatosan változó és megújuló kihívásaira.

Az intézményben jelenleg 450 diák tanul, akik az iskolához tartozó csaknem 100 hektáros tangazdaságban szerezhetik meg a növénytermesztési és állattenyésztési ismereteit.