Mi is az a LIBE?

 

Az elmúlt időszakban egyre többször kerül szóba az úgynevezett LIBE bizottság. De vajon mit jelent pontosan? Mivel foglalkozik?

Ez az Európai Parlament egyik szakbizottsága, teljes nevén : állampolgárjogi, bel- és igazságügyi bizottság.


Ez a szervezet felelős azért hogy

– az állampolgári és emberi jogok érvényesüljenek az unió tagországaiban

– feladata a kisebbségek védelme

– de menekültügyi szabályokkal is foglalkozik.

A bizottság az Európai Parlament javaslatára, de akár önálló döntés alapján is vizsgálhatja hogy teljesülnek-e az uniós alapelvek az államokban. Erről jelentést készítenek, amihez az egyik eszköz (de nem kötelező) a meghallgatás. A cél az lenne, hogy a képviselők tájékozódjanak az adott helyzetről.

Magyarország nem először vesz részt hasonló meghallgatáson. Februárban például a civil szervezetek, köztük a Helsinki Bizottság bírálatai miatt került a LIBE elé az ország. Akkor az alapvető jogok korlátozását vizsgálták.

Strasbourg, 2017. december 7. Az Európai Parlament (EP) által közreadott kép Claude Moralesről, az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) elnökéről a LIBE-bizottságnak a jogállamiság magyarországi helyzetéről tartott meghallgatásán Brüsszelben 2017. december 7-én. (MTI/Európai Parlament/Dominique Hommel)

Claude Moralesről, az EP belügyi, állampolgárjogi és igazságügyi szakbizottságának elnöke (MTI/Európai Parlament/Dominique Hommel)

Az Európai Parlament ugyanis májusban döntött arról, hogy a 7. cikk szerinti eljárás előkészítését kéri Magyarországgal szemben (menekültügyi szabályok, felsőoktatási, civiltörvény). Ezután utasították a LIBE bizottságot, hogy az készítsen külön jelentést hazánkról. Ennek a jelentésnek a része a csütörtöki meghallgatás is.

A meghallgatásról készülő jelentéstervezet tavasszal, márciusban kerülhet a LIBE elé. Ők júniusban szavazhatnak róla, a jelentés pedig ezután ősszel kerülhet az Európai Parlament elé. A képviselők ekkor szavazhatnak majd arról hogy indul-e eljárás Magyarország ellen a 7-es cikk alapján.