Több gyermek, kevesebb hitel

 

A csokos hitelből is elengednek egy-egymillió forintot a 2018. január elseje után született gyermekek után. Az M1 Summa című műsora összefoglalta a kormány otthonteremtési programjának újdonságait.

Újabb családtámogatási kedvezményekről döntött a kormány. Megjelent az a rendelet, amelynek értelmében az állam a harmadik és minden további újszülött után egy-egymillió forintnyi összeget átvállal a családok lakáshitel-tartozásából. A kedvezmény a korábban felvett, szabad felhasználású jelzáloghitelekre és a családi otthonteremtési kedvezményre (csok) egyaránt vonatkozik.

Több gyermek, kevesebb hitel – ezt jelenti a gyakorlatban a november 17-én elfogadott kormányrendelet. Az egymillió forintos hitelcsökkentő támogatást a 2018. január elseje után születendő gyermekekre lehet igényelni a területileg illetékes járási hivatalnál. Az így támogatott nagycsaládos szülők terhére semmilyen költséget nem számíthat fel a bank, az előtörlesztés díját az állam téríti meg a számukra. Az újabb kedvezmény, amely része a kormány otthonteremtési programjának, várhatóan jövőre 17 milliárd forintos kiadással jár.

Megsokszorozzák az ország erejét

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azt mondta: Magyarország erősödése elképzelhetetlen anélkül, hogy minél több magyar családnak legyen saját otthona.

„Egy jól működő otthonteremtési rendszer a családalapítást és a gyermekvállalást is ösztönzi, és mivel a gyermekek megsokszorozzák a szülők erejét, a gyermekek nemzedéke pedig megsokszorozza egy ország erejét, ezért az otthonteremési program megvédését mi a legfontosabb politikai feladatok között tartjuk számon” – fogalmazott.

A támogatás célja, hogy a hitelek tőketörlesztése csökkenjen. A gyakorlatban egy 8 millió forintos, 20 évre 3,5 százalékos kamattal felvett hitelnél a 46 500 forint havi törlesztőrészlet a harmadik gyerek születése után 40 ezer forintra csökkenne. Összességében pedig a család 1,35 millió forinttal kevesebbet fizetne vissza a banknak a futamidő végéig.

Egyre többen adósodnak el

Az otthonteremtési támogatásnak is köszönhetően egyre több hitelt vesznek fel a magyar családok – tette hozzá Balogh László, az Ingatlan.com vezető elemzője.

„Egymás mellé tettük a 2017-ben folyósított lakáshitelek és a lakáspiaci adásvételek számát, amiből kiderült, hogy a lakosság már több lakást vesz hitelre, mint amennyit nem, ez pedig azt mutatja, hogy a lakáshitelezés jelentősége egyértelműen növekszik” – mondta.

Balogh László szerint a többi között azért is nőtt egy év alatt 25 százalékkal a folyósított lakáshitelek összege, mert a családok a korábbiakhoz képest kedvezőbb feltételekkel igényelhetnek kölcsönt.

„Nagyon alacsony kamatok mellett tudnak most hitelt felvenni az emberek. Gyakorlatilag olcsóbb most forintalapon felvenni egy kölcsönt, mint 10 évvel ezelőtt devizában eladósodni. Ez nagy segítséget jelenthet a lakásvásárlók számára is, mert már 2-3 százalékos hitelkamat mellett is tudnak felvenni lakáshitelt a családok” – magyarázta.

Tíz éve nem akartak ennyien építkezni

A 2015-ben bevezetett családi otthonteremtési kedvezményt eddig 60 ezer család vette igénybe, ami azt jelenti, hogy az állam 160 milliárd forinttal támogatta a családok lakáshoz jutását.

A fővárosban főként a beruházók építettek új ingatlanokat, míg az olcsóbb telekárak miatt a vidéki településeken egyre növekszik a lakosság építkezési kedve is – mutatott rá a szakértő. Balogh László egyébként úgy számol: az év végéig 10-12 ezer új lakás épülhet, jövőre pedig ennél is több.

„A kiadott lakásépítési engedélyek 2017 első háromnegyed évében mintegy harmadával múlják felül az előző évben kiadott építési engedélyek számát. A megépült lakások számát tekintve pedig 50 százalékos a növekedés. Tehát 2017 első háromnegyed évében másfélszer annyi lakás épült, mint 2016 ugyanezen időszakában” – fejtette ki.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése szerint az év első kilenc hónapjában 28 411 építési engedélyt adtak ki, ami 2008 óta a legtöbb.