Figyelő: Liberális lobbi a genderegyezményért

 

A genderideológia trójai falovaként emlegetik „a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló isztambuli egyezményt”. Az Európa Tanács által 2011-ben kidolgozott dokumentumot a magyar kormány is aláírta, de a parlament még nem ratifikálta – írja a Figyelő.

Az isztambuli egyezmény a megszületése óta komoly vitákat generál. Egyes szervezetek szerint radikálisan feminista alapokra építkezik, amely a nőket általánosságban elnyomott áldozatként, a férfiakat pedig erőszakos bűnelkövetőként láttatja. Többen pedig a genderideológia térnyerését kárhoztatják – írja a Figyelőben megjelent cikk.

A nemválasztás harmadik lehetőségét népszerűsítő német Dritte Option társaság plakátja egy németországi kampányon Lipcsében, 2016. augusztus 30-án (Fotó: Europress/DPA/Jan Woitas)

A nemválasztás harmadik lehetőségét népszerűsítő német Dritte Option társaság plakátja egy németországi kampányon Lipcsében (Fotó: Europress/DPA/Jan Woitas)

Az írás szerint az egyezmény szövegében valóban található jó néhány vitatható rész. Így például a biológiai nemeket felváltó társadalmi nemek hangsúlyozása, vagy az, hogy az aláíró felek vállalják, megteszik a szükséges intézkedéseket azért, hogy változásokat segítsenek elő a nők és a férfiak társadalmi és kulturális viselkedésmintáiban. A konvenció szerint az oktatásban is érvényesíteni kell a sztereotípiamentes nemi szerepek hangsúlyozását.

Az egyezmény ugyanakkor hatékony együttműködésre kötelezné a kormányokat a nem kormányzat szervezetekkel, azaz az NGO-kkal. Sőt, ennek betartását a Grevio, azaz egy nemzetközi testület is ellenőrizné. Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója szerint „lopakodó genderkurzusról” van szó – olvasható a cikkben.

Úgy véli, az, hogy a magyar színészvilág liberális részén egymást abúzussal vádolják egyesek, nem szolgálhat alapul a természetes biológiai nemek jogi definíciójának átértelmezésére. Márpedig az egyezmény erre adna lehetőséget.

A cikk hangsúlyozza, a magyar parlament egyelőre nem ratifikálta az isztambuli egyezményt és a Figyelő információi szerint, ebben a ciklusban már nem is fogja, sőt, ha tavasszal ismét a jelenlegi kormányzó pártok szereznek többséget, utána sem.

A teljes cikk elolvasható a Figyelő legfrissebb számában.