Erős digitális immunrendszer kell!

 

A digitális világ hatalmas lehetőségeket rejt, ugyanakkor bővül a veszélyek tárháza is, például adatlopások, online zaklatások formájában – mondta Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár a Magyar Időknek adott interjújában.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Új Nemzedék Központtal átfogó programot dolgozott ki, amellyel szeretnék úgymond megerősíteni a fiatalok digitális immunrendszerét, és egyúttal útmutatást adni a szülőknek, hogyan védhetik meg gyerme­küket. Az ügy kapcsán adott interjút Illés Boglárka a lapnak.

internetes vásárlás

– Milyen impulzusok, visszajelzések alapján kezdték el programot?
– Nemrég mutatták be a #Sohavégetnemérős című filmet, amelynek az egyik jelenetében egy fiú leszólít egy lányt, teljesen ismeretlenül. Az eleinte bájos jelenet fokozatosan vérfagyasztóvá válik, mert a fiú mindent tud az ismeretlen lány magánéletének mozzanatairól, így sikerrel lepi meg őt a legváratlanabb helyszíneken, még akkor is, amikor a lány már menekülne. És hogy honnan nyerte az informá­ciót? Nem máshonnan, mint a lány Facebook-oldaláról. A filmről sok rendhagyó osztályfőnöki órán beszélgettek a fiatalokkal, és kiderült, hogy a cyberbullying (a kibertérben történő zaklatás – a szerk.) és az online kiszolgáltatottság valós probléma, amivel az eddiginél komolyabban kell foglalkoznunk.

Ekkora változások történtek az internethasználat terén az elmúlt években?
– Naponta hatvan százalékkal több adatot hozunk létre, mint tíz évvel ezelőtt egy teljes esztendő alatt. Fel van készülve az emberi agy ennyi információ szűrésére, befogadására? Vagy nézzünk egy másik adatot: 2012-ben minden harmadik fiatalnak volt okostelefonja, 2016-ra már a megkérdezettek 85 százalékának. A Magyar ifjúságkutatás felmérés megmutatta, hogy a fiatalok 88 százaléka naponta internetezik, viszont 24 százalékuk éjjel-nappal használja valamilyen formában az internetet. Több millió személyes adatot lopnak el évente, és a lopások ellen az óvatlan felhasználók védtelenek. Ezek tehát olyan új kihívások, amelyekre komplex válaszokat kellett adnunk.

– A Digitális immunerősítő program hogyan ad választ ezekre?
– A program célja egy olyan csomag összeállítása, amelyben csaknem száz gyakorlatorientált javaslat lesz, amelyek arra irányulnak, hogy a fiatalok biztonságosabb kibertérben mozoghassanak, jobban felvértezve önmagukat a veszélyekkel szemben. Ez lesz az úgynevezett Digitális immunerősítő csomag.

A teljes interjú elolvasható a magyaridok.hu-n