Emmi: Nem szűkítik, hanem bővítik az ételosztások lehetőségét

 

Nem szűkítik, hanem bővítik az ételosztások lehetőségét - emelte ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Hétfőn több sajtóhír jelent meg, a Liberálisok közleményben írtak arról, hogy a “kormány megtiltaná a civileknek az ételosztást”.

Az Emmi keddi közleményében tévesnek nevezte a sajtóértesüléseket, amelyek szerint rendelettel szigorítanák az ételosztások jogi szabályozását. Ezzel szemben – mint kiemelték – “korábban nem látott mértékű”, 34 milliárd forintos új forrás áll rendelkezésre a rászorulókat támogató programban, hogy hajléktalanok, idősek, megváltozott munkaképességűek és nehéz helyzetű kisgyermekes családosok kapjanak ételcsomagokat.

Felidézték, hogy 2016-ban a népkonyhákon naponta átlagosan több mint 85 ezer adag ételt osztottak ki. Hozzátették továbbá, hogy a tavaly decemberben kezdődött, 4 milliárd forint összegű, a hajléktalanok meleg ételhez jutását segítő projekt keretében négy éven át négyezer hajléktalan ember kap egy tál meleg ételt hétköznaponként. Ezen felül a hajléktalanok az országban összesen már 86 helyen biztosított népkonyhai szolgáltatást is igénybe vehetik.

A rászoruló idősek, megváltozott munkaképességűek és nehéz helyzetű kisgyermekes családosok számára Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében már megkezdődött a tartós élelmiszereket és higiénés cikkeket tartalmazó csomagok osztása – írta az Emmi, hozzátéve: ez az év végéig az összes hátrányos helyzetű járásban folytatódik, s legalább 12 ezer rászorulón segítenek.