Magyar Hírlap: Leáldozott a börtönzsúfoltsági kártérítési perekre épülő "iparágnak"

 

Az Emberi Jogok Európai Bírósága elfogadta a magyar állam által meghozott intézkedéseket - mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a bíróság legújabb döntésére hivatkozva a Magyar Hírlapnak.

A lap szombati számában Völner Pál emlékeztetett, hogy a bíróság nem volt elégedett a korábbi magyar joggyakorlattal, így az elítéltek és az őket képviselő “jól behatárolható kör” sorra indította és nyerte a pereket a magyar állammal szemben.

Illusztráció. Fotó: Reuters/Stephen Lam

Illusztráció. Fotó: Reuters/Stephen Lam

Az újság kérdésére, hogy kik alkotják az említett kört, elmondta: van köztük olyan, aki a Soros György által pénzelt Magyar Helsinki Bizottsághoz kötődik, egy másik ügyvéd korábban azt a Baka Andrást védte, akit szinte körülrajonganak a milliárdos spekuláns által támogatott szervezetek képviselői, de szerepel a sorban a baloldal új reménységeként nemrég felbukkanó, a hatalom megszerzéséért még a Jobbikkal is szövetkezni akaró Magyar György ügyvédi irodája is.

Az államtitkár tájékoztatása szerint az utóbbi időben 104 perben összesen csaknem 1,6 millió eurót, 497 millió forint kártérítést kellett kifizetni az elítélteknek, a perköltség pedig átlagosan háromszáz eurós volt. Az EJEB, végül elfogadva a kormány által bevezetett preventív és kompenzációs jogorvoslatot, 2017. augusztus 31-ig felfüggesztette az előtte lévő magyar ügyek vizsgálatát.

 

Csütörtöki határozatában pedig már elutasított egy új keresetet, megállapítva, hogy az eddigi tapasztalatok alapján az új joggyakorlat alkalmas a probléma orvoslására és a kompenzáció során megállapítható kártérítés is megfelelő mértékű, így a kérelmező köteles kimeríteni az újonnan bevezetett jogorvoslati lehetőségeket – közölte a lap.