Takács Szabolcs: „Messze vagyunk még attól, hogy megnyugodhassunk”

 

Korántsem múlt még el az a veszély, amelyet a dublini menekültügyi szabályozás reformtervezete és a menedékkérők Európai Unión belüli kötelező szétosztása jelent - jelentette ki Takács Szabolcs miniszterelnökségi államtitkár hétfő este Brüsszelben, miután részt vett az uniós tagországok európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek tanácskozásán.

A Miniszterelnökség európai ügyekért felelős államtitkára üdvözölte, hogy az Európai Bizottság a jelek szerint arra az álláspontra helyezkedett, hogy a válság kezelésekor nagy hangsúlyt kell helyezni a migráció külső dimenziójára.

Mi ennek örülünk, mert két éve ezt mondjuk, és végre az EU is kezd eljutni ide” – fogalmazott Takács az MTI-nek adott telefonos interjújában.

Hozzátette ugyanakkor, “nagyon messze vagyunk még attól, hogy megnyugodhassunk”, az Európai Parlament ugyanis a múlt héten például nagy többséggel kimondta, hogy az unió “jövőbeli menekültügyi rendszerének tartalmaznia kell a kötelező betelepítést”, amit a magyar kormány elfogadhatatlannak tart és határozottan ellenezni fog.

Az államtitkár szerint az is komoly probléma, hogy a keddi tanácsülésen “több tagállam részéről is felmerült, hogy a kötelező betelepítéssel kapcsolatos döntést minősített többséggel is meg lehet hozni”, márpedig ez “teljesen ellentétes az uniós állam- és kormányfők azon, többször is lefektetett döntésével, miszerint kizárólag olyan menekültügyi rendszer kerülhet kialakításra, amely minden tagállam számára elfogadható”.

Takács Szabolcs végül azt is elfogadhatatlannak nevezte, hogy a bizottság “a legális migrációs csatornák ösztönzésével és harmadik országok állampolgárainak munkavállalási célú betelepítésével kívánja kezelni az Európában tapasztalható demográfiai kihívásokat”.