Iskolapadból az MTI-be – Junior Prima díjas két közmédiás tudósító

 

Hatan vehették át az idén sajtó kategóriában a Junior Prima díjat hétfőn Budapesten, idén először határon túliakat is lehetett jelölni. A díjazottak között volt Krizbai Diána és Juhász Rita, a közmédia hírügynökségi tudósítói is.

Krizbai Diána, a Magyar Távirati Iroda (MTI) tudósítója a hirado.hu-nak adott interjúban mesélt arról, hogyan is került az újságírói pályára. A Szent István Egyetemen kommunikáció és médiatudomány szakon tanult és kötelező gyakorlatát szerette volna az MTI-nél eltölteni. Kitartó próbálkozások után 2009 végén megkapta élete addigi legjobb hírét: eltöltheti gyakorlati idejét az MTI-ben. Pár hónappal később pedig már a belpolitikai szerkesztőség tudósítója lett.

2010-ben szerezte diplomáját, de kérdés sem volt számára, hogy éljen ezzel a gyakornoki lehetőséggel.  Érdeklődött az iránt, hogy honnan származnak az információk, milyenek a nyers anyagok, hogyan alakulnak a hírek. Bár gyakornokként több helyen is dolgozott és tanult korábban, mindig az MTI-ben szeretett volna dolgozni, s amikor belépett a szerkesztőségbe – mint fogalmazott – rögtön magával ragadta a légkör. Az állandó ügyeleti munka mellett előbb egészségügyi témákkal foglalkozott, végül eljutott a honvédelemhez.

Budapest, 2017. november 20. Elöl Köpöncei Csilla, a Magyar Idők, Simon Rita, a Kárpáti Igaz Szó, Krizbai Diána, az MTI, Árgyelán Ágnes, a Portfolió.hu és Juhász Rita, az MTI újságírója (b-j) a Junior Prima-díjak sajtó kategóriája díjátadásán Budapesten 2017. november 20-án. Mögöttük Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Balogh Gabriella kuratóriumi tag, Vaszily Miklós, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója és Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója (b-j). MTI Fotó: Máthé Zoltán

Elöl Köpöncei Csilla, a Magyar Idők, Simon Rita, a Kárpáti Igaz Szó, Krizbai Diána, az MTI, Árgyelán Ágnes, a Portfolió.hu és Juhász Rita, az MTI újságírója (b-j) a Junior Prima-díjak sajtó kategóriája díjátadásán Budapesten 2017. november 20-án. Mögöttük Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Balogh Gabriella kuratóriumi tag, Vaszily Miklós, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója és Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója (b-j).
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Mesterképzését a Nemzeti Közszolgálati Egyetem biztonság- és védelempolitikai szakán szerezte. Szülei mindketten hivatásos katonák voltak, innen is adott volt a honvédelem iránti érdeklődés. A nemzetbiztonság és a honvédelem mellett az időjárás is rendkívül foglalkoztatta, hiszen – ahogy fogalmazott – a kánikula, a hó helyzet, vagy egy-egy szélvihar is kapcsolódik az emberek biztonságához, ezért ezt a részét is kitanulta a szakmának.

Számára a Junior Prima díj egy megerősítés abban, hogy amit csinál, az tényleg jó, megéri a lelkiismeretes és felelősségteljes munka. Szerencsésnek érzi magát, hiszen mindig jó szerkesztői és főnökei voltak, akik megtanították arra, hogy milyen ez a pálya és hogyan kell helytállni. Több mint hét éve dolgozik a hírügynökségnél, de soha nem teherként tekintett munkájára, s az MTI élete fontos részévé vált. Mint elmondta: számára az MTI tudósítójának lenni hivatást jelent, s „katonagyerekként” ilyen módon áll a haza szolgálatában.

Elismerés az eddigi munkáért, és erő a továbbiakhoz

Juhász Rita szintén a Magyar Távirati Iroda tudósítójaként dolgozik jelenleg, a hirado.hu-nak beszámolt arról, miként jutott erre a pályára.

Rita már a középiskolában megmutatta tehetségét az iskolai újságban megjelent cikkeivel. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végezte újságírói tanulmányait. Az egyetem alatt sok gyakorlati tárgya volt, amellyel – mint mondta – igazi szakmai fogásokat is eltanulhattak a gyakorló újságíróként is dolgozó tanáraiktól.

Alapszakos diplomáját 2013-ban szerezte, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és az MTVA közös képzésére jelentkezett. Gyakornokként került az MTVA-hoz, ahol egy évet töltött el. Dolgozott a távirati iroda szerkesztőségében, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, a Krónikában és az M1 Híradójában egyaránt.

Az MTI volt azonban az, ahol igazán otthon érezte magát, kedvelte a hírügynökségi munkát, kibontakoztathatta tehetségét. Ennek eredményeképp 2015 májusában az MTI oszlopos munkatársává válhatott. Kollégái is tehetségesnek gondolták, elsősorban nekik is köszönheti azt, hogy erre a díjra jelölték.

Rita gyakornoki mentora, Vida Zsolt elsősorban szociálpolitikával és családpolitikával foglalkozott, így ő is ezen a területen kezdett el dolgozni, mivel sokat járt ilyen témájú rendezvényekre. Jelenleg is sok feladatot kap, de a jó közösség és a kollégák segítőkészsége mindig továbblendíti.

Az, hogy Junior Prima díjban részesülhetett számára nagy elismerés, hogy eddigi munkáját jól végezte, és legalább ilyen jól szeretné ezt tenni a továbbiakban is.