Újabb sátortábort számoltak fel Franciaországban

 

Rablás, mocsok és erőszak: ez jellemzi az úgynevezett dzsungeleket Franciaországban. Több ilyen is működött, sátrakban és bádogvárosokban éltek az emberek, de a hatóságok legtöbbször megelégelték. Most egy újabb ilyen tábort számoltak fel.

Az M1 párizsi tudósítója arról számolt be, hogy  a német határ közelében, Metz városában, Kelet-Franciaországban található legálisan kialakított sátortáborról van szó, ahol több százan éltek tavasz óta.

Tavaly működött itt egy tábor, melyet felszámoltak, majd tavasszal ismét engedélyezték a hatóságok, hogy ott megtelepedjenek emberek. A hét elején körülbelül nyolcszáz embert szállítottak el – hangzott el a tudósításban.

Sok más tábor található Franciaországban, ez utóbbi abban különbözött a calais-i tábortól, hogy itt nem illegális bevándorlók laktak, ugyanis nagyrészt albán, koszovói és szerb állampolgárokról van szó, akik törvényesen, útlevéllel, vízum nélkül élnek Franciaországban. Ugyanakkor menedékkérelmet mégis beadnak, mivel az eljárási folyamat elég hosszú ideig tart, a hatóságoknak pedig biztosítaniuk kell lakhatást, iskolai és orvosi ellátást.

Az illegális bevándorlók gyakran albán embercsempész-hálózatokkal érkeznek Franciaországba.

Nem változott a menedékkérők száma tavaly, amely nyolcvan-kilencvenezer fő körül mozog; ennek nagy része tavaly albán állampolgár volt, majd a sorban következnek az afgánok, haitiak, szudániak és tavaly már csak kétezer-ötszáz szíriai volt aki menedéket kért.

A kisebb sátortáborokból 570 van Franciaországban: körülbelül tizenhat-húszezer ember él ott, leginkább kelet-európai, balkáni román, bolgár állampolgárok és roma családok.

Calais-ban, ahol felszámolták a sátortábort, már erdősítették a területet, de hat-hétszáz ember továbbra is a környéken van – hangzott el a tudósításban.