Hasznos tanácsok karácsonyi csomagrendeléshez

 

Hogyan és mikor rendeljünk karácsonyra ajándékot, hogy az pontosan megérkezzen, ráadásul az, amit szeretnénk? Erre kereste a választ az M1 Kosár című műsora.

Öt hét múlva karácsony. Íme egy-két csomagváró és csomagküldő tudnivaló, hogy az ünnepek előtti időszak is békében teljen. Először is kezdjünk a postán, ahol már nagyon készülnek a karácsonyra.

Bővítették a logisztikai kapacitásukat, így 21 ezer négyzetméterrel megnőtt a meglévő telephelyeik területe. Növelték a létszámot is, így november elejétől a logisztikai területen 400 emberrel többen dolgoznak, mint tavaly ilyenkor – mondta Panulin Ildikó, a Magyar Posta szóvivője az M1 műsorában.

Bővítették a csomagautomaták rekeszeinek számát is, továbbá idén már a Mol-kutaknál is fel lehet venni a megrendelt árukat. November közepétől pedig elindulnak az ünnepi csomagpontok is – 12 városban lehet majd a pavilonokba kérni a csomagokat. Így a városok forgalmas pontjaira is el lehet majd menni a küldeményekért.

Mire figyeljünk, ha online rendelünk?

A hatóság figyeli a webáruházakat és lecsap, ha valami nem stimmel az oldalon. Elsőként figyelmeztet, de másodjára már büntet is, 200 ezer forinttól akár 2 millió forintig.

Keszthelyi Nikoletta, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára szerint a szeptemberi adatok azt mutatják, hogy sikeres volt a korábbi jogszabály-módosítás. A második körben 54 százalékról 14 százalékra csökkent a jogsértések száma.

A webáruházaknál az egyik leggyakoribb probléma, hogy nem tájékoztatják a vevőket a 14 napos elállási lehetőségtől, ami azt jelenti, hogy indoklás nélkül elállhat a vevő a vásárlástól. Ha az Európai Unión belül rendelünk, akkor a jogszabályi előírás hasonló mint Magyarországon. Ugyanis az itthoni részletes tájékoztatási kötelezettség él az uniós tagállamokban is.

Ha bármi probléma adódik a rendeléssel, akkor a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz, a békéltető testületekhez és a Gazdasági Versenyhivatalhoz is fordulhatunk segítségért. A tengerentúli rendelések esetében azonban, ha Amerikából vagy akár Kínából szeretnénk vásárolni, akkor a hatóságok már nem tudnak segíteni.

Viszont ha nem érkezik meg az áru, a bankunk még tud segíteni. A pénzintézetek ugyanis úgynevezett cash-backt szolgáltatást nyújtanak. Ez azt jelenti, hogy ha a fogyasztó nem kapta meg a terméket, akkor annak vételárát a banktól vissza tudja igényelni – tette hozzá Keszthelyi Nikoletta.

Mikor ér hozzánk a külföldről rendelt csomagunk?

Az Európai Unión belüli szállítás ideje egy-két hét, az EU-n kívüli 4-től 8 hétig is terjedhet, amit jelez a webáruház. Ezután a postai kiszállítás már csak pár nap, amennyiben a termék nem kerül vám alá a kézbesítési időben. Akkor kerül, ha az Európai Unión kívülről érkezik, webáruházból rendelték és meghaladja a 22 euró értéket – magyarázta a Magyar Posta szóvivője.

Már az interneten is figyelni tudjuk, hogy merre jár a csomagunk. Ám nem mindegyik szám mutatja a valós útját a küldeménynek. Akkor igazi a nyomkövetés, ha a számsor elején két mássalhangzó áll, majd kilenc szám következik, a végén pedig újra van egy országjelzés, jelen esetben a HU, mert Magyarországra érkezik.

Szóval, legyünk tudatos vásárlók, csakis olyan oldalról rendeljünk, ahol részletese tájékoztatnak a vásárlásról és pontos cégadatokat találunk a kereskedőről. Ha karácsonyra szeretnénk online rendelni, akkor legbiztosabb, ha ezt belföldről tesszük meg, ha pedig külföldről szeretnénk ajándékot, akkor gyorsabb, ha nem ingyenes rendeléssel kérjük, hanem fizetünk a kézbesítésért.