Újabb adócsökkentést szavazott meg az Országgyűlés

 

Az Országgyűlés elfogadta az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény hatálybalépésével összefüggő törvények és egyes egyéb jogszabályok módosítását: a képviselők 146 igen, 29 nem szavazattal és 9 tartózkodás mellett szavazták meg a kormány javaslatát.

Jövő év január elsején lép hatályba az általános közigazgatási rendtartási törvény, és ezzel hatályát veszti a közigazgatási hatósági eljárási törvény, amely az adóigazgatási eljárásban az általános eljárási szabályokat tartalmazta. Az új közigazgatási rendtartásról szóló törvény azonban nem terjed ki az adóigazgatási eljárásra. Ezért készült két új törvény az adózás rendjéről és az adóigazgatási rendtartásról. Az adózás rendjének újraszabályozása miatt felül kellett vizsgálni valamennyi kapcsolódó jogszabályt, ezeket a módosításokat tartalmazza a most elfogadott törvény.

Budapest, 2017. november 14. Orbán Viktor miniszterelnök (elöl k) szavaz az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. november 14-én. Mellette balról Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, jobbról Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője. MTI Fotó: Kovács Attila

Orbán Viktor miniszterelnök szavaz az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. november 14-én. Mellette balról Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, jobbról Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője (MTI-fotó: Kovács Attila)

A jogszabály 114 törvényt módosít, tartalmazza a többi között azt, hogy az adóalanyok jövő évtől maximum 10 százalékkal csökkenthetik a fizetendő népegészségügyi termékadó összegét egészségmegőrző programok miatt felmerült költségeikkel. Rögzítették, hogy a munkáltató már a 2017-es évre vonatkozóan sem készíthet munkáltatói adómegállapítást, valamint hogy a mezőgazdasági őstermelőknek és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyeknek az adóhatóság először a 2017-re vonatkozóan készít bevallási tervezetet. 19,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó Az Országgyűlés elfogadta a szociális hozzájárulási adó csökkentéséről és a kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amelyet képviselői önálló indítványként nyújtott be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Cseresnyés Péter államtitkár. A jogszabályt 155 igen és 27 nem szavazattal fogadta el a parlament. 2018. január 1-jétől a szociális hozzájárulási adó 22-ről 19,5 százalékra mérséklődik, ami a tervezettnél 0,5 százalékponttal nagyobb mértékű csökkentés. Ezzel párhuzamosan az egészségügyi hozzájárulás 22 százalékos mértékű kulcsa is csökken 19,5 százalékra. A törvény nyomán a főállású kisadózók által igénybe vett pénzbeli ellátások alapja 94 400 forintra, illetve magasabb összegű tételes adó fizetése esetén 158 400 forintra emelkedik.

Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára (MTI-fotó: Kovács Attila)

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szabályai is módosulnak, amelynek értelmében a kifizetőt terhelő ekho 20-ról 19,5 százalékra csökken. Határozatlan időre lehet rendelkezni az egyházi adófelajánlásról A továbbiakban állandó nyilatkozatot lehet tenni a személyi jövedelemadó egyházaknak felajánlható egy százalékáról, miután a parlament 130 igen, 2 nem szavazattal, 51 tartózkodás mellett elfogadta az erre irányuló kormányzati javaslatot. A módosítás értelmében az egyházi adófelajánlásokról ki lehet majd tölteni egy rendelkező nyilatkozatot, amit az adóhatóság annak megváltoztatásáig, illetve visszavonásáig vesz majd figyelembe. Amennyiben a kedvezményezett szervezet már nem felel meg a feltételeknek, a hatóság erről tájékoztatja az adózót. Változtatás az adathozzáférésben Változtatás az is, hogy a 31 bevett egyház hozzáférhet az adófelajánlást tevő magánszemélyek adataihoz. Ez eddig csak a civil szervezetek számára volt lehetséges. További támogatásokat kaphatnak a közép-magyarországi innovatív vállalkozások  Bővítette a parlament a közép-magyarországi innovatív vállalkozások számára hozzáférhető támogatások körét. A társasági adóról és az osztalékadóról szóló jogszabály módosítását azzal az indokkal kezdeményezte a fideszes Varga Mihály és Tuzson Bence, hogy az érintettek új lendületet kapjanak.

Tuzson Bence fideszes képviselő, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára (MTI-fotó: Kovács Attila)

A Ház 126 igen, 33 nem és 25 tartózkodó szavazattal fogadta el azt, hogy a közép-magyarországi innovatív vállalkozások is igényelhessenek fejlesztési adókedvezményt és egyedi kormánydöntésen alapuló kedvezményeket, amennyiben új terméket vagy fejlesztéseik során új eljárásrendet vezetnek be. A feltételek között legalább 6 milliárd forint értékű eszközberuházást vagy legalább 3 milliárd forint értékű munkahelyteremtést szolgáló beruházás szerepel. Csökkentették a sportvállalkozások adóterheit A sportvállalkozások által fizetendő iparűzési adóterhek csökkentéséről döntött a parlament a fideszes Tiba István javaslatára. A módosításokat 124 igen szavazattal, 59 nem ellenében fogadták el.

A belépőjegy- és bérleteladásból, reklámközzétételi tevékenységből, szponzori szerződésből eredő bevétel után a továbbiakban nem kell iparűzési adót fizetni, amennyiben a vállalkozás elindul abban a bajnokságban, amelyben ő rendelkezik a versenyzők játékjogával. A jogszabály arról is rendelkezik, hogy a nettó árbevételt csökkentő tételek miatti adócsökkenés állami támogatásnak számít, amelyet az illető vállalkozás egyebek mellett sportlétesítmények üzemeltetéséhez nyújtott működési támogatásként vehet igénybe.