DiákÉSZ: Tudnia kell Czeglédy cégének, hogy több száz károsult lehet

 

Súlyos ellentmondásokkal terhelt a volt baloldali önkormányzati képviselő, Czeglédy Csaba által fémjelzett Czeglédy-ügy. Az ügy kapcsán a napokban napvilágot látott, hogy Dobrev Klárát, Gyurcsány Ferenc DK-elnök feleségét hallgatnák meg az Altus-kölcsön miatt. Fiák István, a károsult diákmunkások képviseletében eljáró DiákÉSZ elnöke úgy fogalmazott: a hivatalosnál sokkal több károsultról van szó.

A hivatalos eljárásban tucatnyi károsultról beszélnek, a DiákÉsz elnöke viszont úgy fogalmazott: ötezer diákot foglalkoztattak az iskolaszövetkezetekben, míg a munkaerő-kölcsönzőben tízezren dolgoztak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal zárolásai idején, azaz idén tavasszal. Ő maga például – egy zárt Facebook-csoport számát ismertetve – minimum nyolcszáznál több károsultról tud, szám szerint 882-ről, 2017 novemberében, de ez hónapokkal ezelőtt még ezer körül volt.

 

Szeged, 2017. október 13. Fegyőrök kísérik Czeglédy Csaba ügyvédet, a baloldal szombathelyi városi képviselőjét a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája elé 2017. október 13-án. A bíróság két hónappal meghosszabbította a bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekményekkel gyanúsított férfi előzetes letartóztatását. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Fegyőrök kísérik Czeglédy Csaba ügyvédet, a baloldal szombathelyi városi képviselőjét a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája elé 2017. október 13-án (MTI-fotó: Kelemen Zoltán Gergely)

Szerinte az is furcsán hangzik a Human Operator részéről, hogy az a zárolás miatt nem tudott kifizetni több károsultat.

A kormánypártok előterjesztett törvényjavaslatával kapcsolatban – amely a kártérítést könnyítené meg a kárt szenvedett fiatalok számára – úgy fogalmazott: szerinte ez egy fontos társadalompolitikai kérdés, hiszen bárki is károsítson meg egy kiszolgáltatott réteget, ezért nagyon kíváncsi, hogy a magyar választópolgárok által választott képviselők közül ki fogja támogatni ezt a gyorsított kártalanítást lehetővé tevő javaslatot, és ki nem.

Úgy tartja, hogy a szövetkezeti forma a kisemberek együttműködése, ez alapvetően baloldali forma, ehhez képest eddig a baloldali ellenzéki pártok a nyugdíjas szövetkezetek létrahozását sem támogatták.

Nem tudják, a Human Operatornál hányan dolgoztak 2017 tavaszán?

Az anyagi felelősség tekintetében a DiákÉSZ által számontartott körülbelül ezer károsult után 100 milliós segítségre van szükség – állította Fiák, aki igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy ezt az összeget a felelősöknek kell-e majd viselnie. Úgy fogalmazott: azért beszélhetnek 11 károsultról a Humán Operátornál (HO), mert az ügy elején még csak ennyien kérték a DiákÉSZ segítségét.

Fiák értetlenségét fejezte ki ezzel kapcsolatban, hiszen szerinte a HO bérszámfejtőinek pontosan tudnia kell, hogy hányan dolgoztak ott.

A DiákÉSZ elnöke azzal kapcsolatban, hogy egy hatóság meg akarja hallgatni Dobrev Klárát a Czeglédy-féle holdingnak adott Altus-kölcsön ügyében, elmondta: mosolyogva olvasta a baráti kölcsönről szóló kifejezéseket, hiszen egy baráti kölcsön nem hatoldalas szerződés, és nincs tele biztosítékokkal. Mint hozzátette, kíváncsian várja ebben a mellékszálban a Magyar Nemzeti Bank vizsgálatát.

A parlament határozatban kér kárrendezést a kormánytól a Czeglédy-ügyben

Az Országgyűlés kedden határozatban kérte fel a kormányt, hogy gondoskodjon a Czeglédy-ügyben ki nem fizetett fiatalok és nyugdíjasok rendkívüli kárrendezéséről.

A parlament 148 igen szavazattal, 3 nem ellenében fogadta el fideszes képviselők erről szóló indítványát.

A Ház döntése alapján a kabinetnek a lehető leggyorsabban ki kell fizetnie azokat, akiket Czeglédy Csaba, az MSZP, a DK és az Együtt szombathelyi képviselője és társai tudatosan megkárosítottak.

Az Országgyűlés emellett indokoltnak látja annak vizsgálatát, hogy a Human Operator Zrt. tevékenységének volt-e köze azon balliberális pártok finanszírozásához, amelyeknek Czeglédy Csaba a mai napig képviselője a szombathelyi közgyűlésben.