A gyilkolás számára csak egy alvilági játék – vallomást tett a szerb maffia magyar bérgyilkosa

 

Európa főbűnözőjévé akart válni, de minden jel szerint egy magyar börtönben fog meghalni. Dér Csaba, a szerb maffia magyar ítélet-végrehajtója a budapesti és az amszterdami gyilkosságot már bevallotta a magyar nyomozóknak. Tizennégy országban nyomoznak a bérgyilkos ügyei miatt. Sok olyan alvilági leszámolás körülményeit vizsgálják, amelyet az elmúlt két évben a Dér Csabához hasonló módszerekkel követtek el Európában. A Kékfény riportja.

Dér Csaba Európa egyik legkeresettebb bűnözője volt. A szerb–magyar kettős állampolgárságú férfi ellen több ország is elfogatóparancsot adott ki ellene: Magyarország, Hollandia és Szerbia is emberölés miatt körözte.

Holttest a Szilas-patakban

Egy XV. kerületi bevásárlóközpont parkolója mögött, a Szilas-patakban 2018. szeptember 20-án egy férfi holttestére bukkant egy kutyasétáltató kora reggel. A rendőrök azonnal megkezdték a helyszínelést, a gépkocsi utasterében tíz darab, egyenként több mint egy kilogrammos, ragasztószalaggal körbetekert, befóliázott csomagot találtak – mondta Gál Sándor, a Budapesti Rendőr-főkapitányság életvédelmi osztályának vezetője. A vizsgálatkor kiderült, nem kábítószer volt, hanem ételízesítéséhez használható cukorszármazék.


Már javában zajlott a helyszínelés, amikor megjelent egy nő, akinek a viselkedéséből látszott, hogy az áldozat közeli hozzátartozója volt, az élettársa. A rendőrök azonnal megkezdték a kihallgatását. A nő elmondta, párja építési vállalkozóként dolgozott korábban, de 2–3 évvel ezelőtt kábítószer-terjesztésbe kezdett.

A férfi a kábítószert Szerbiából szerezte be,

de ez a kapcsolat a halálát megelőző időszakban megemelte a kokain beszerzési értékét, ezért valószínűleg új beszerző után nézhetett.

Az áldozat kocsijából előkerült 65 ezer euró, vagyis több mint 21 millió forintnyi készpénz és egy gyanús, oda nem illő táska, benne egy sapkával. A sapkát átvizsgálták a nyomozók, a benne talált hajszálakat DNS-vizsgálatra küldték. A profil megegyezett azzal a profillal, amit a kábítószergyanús csomagokon is találtak. A minta találatot jelzett az adatbázisban a Spanyolországban, Hollandiában és az Amszterdamban elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban.

A szerb drogmaffia bérgyilkosa volt

Az adatbázis egy nevet adott ki: Dér Csaba. A szerbiai Csantavéren született 39 éves, szerb–magyar kettős állampolgárságú férfi a nemzetközi nyomozati adatok szerint az Európában tevékenykedő szerb drogmaffia bérgyilkosa volt. A férfit 2004-ben már letartóztatták, és 15 évre elítélték, mert lelőtt egy bűnözőt. 2017 februárjában azonban kedvezménnyel szabadult, és újból „munkához” látott.

Barcelonában 2017. augusztus 28-án rálőttek egy szerb maffiavezérre, a férfi túlélte a támadást. A spanyol nyomozók hivatalosan eddig nem gyanúsították meg emberölési kísérlettel, de azt sejtik, hogy Dér Csaba volt a merénylő. Néhány héttel később már Szarajevóban tartóztatták le, amikor egy rivális banda bérgyilkosának kivégzésére készült. Pár hónap után kiengedték,

Dér Csaba pedig újra gyilkolt.

Másfél hónappal később már Budapesten tűnt fel a bérgyilkos, és megölt egy magyar drogdílert. Később, 2019. január 5-én Belgrádban gyilkolt, az egyik szerb bűnbanda alvezérének kivégzését is felvette egy biztonsági kamera: az áldozat éppen egy babakocsit próbált az autója csomagtartójába tenni, amikor megérkezett egy fehér kocsi. Dér Csaba kiszállt, odasétált az áldozathoz, a szemébe nézett, és fejbe lőtte.

Magyarországnak adták ki a gyanúsítottat

A férfit idén március 1-jén Prágában fogták el, egy elegáns szállodában húzta meg magát. Annak ellenére, hogy több ország is gyilkosság miatt körözte, napközben a város történelmi nevezetességeit járta körbe, éjszakánként pedig bulizott. A cseh igazságügyi minisztérium a letartóztatás után úgy döntött, hogy Magyarországnak adja ki a gyanúsítottat. Időközben Bécsben 14 európai ország rendőrei találkoztak, és Dér Csaba, valamint a szerb drogmaffia elleni nyomozásokról egyeztettek.

Dér Csabát július 18-án Szlovákián keresztül szállították Magyarországra. A szigorúan őrzött gyanúsítottat Rajkánál adták át a szlovák kommandósok a Terrorelhárítási Központ munkatársainak. Dér Csaba először megtagadta a vallomást, aztán később meggondolta magát, vallott, és egészen különös magyarázatot adott a gyilkosságokra.

„Európa kriminálisa” akart lenni

Gál Sándor elmondta, Dér Csaba azt hangoztatta magáról, hogy nem bérgyilkos, hanem „Európa kriminálisa” akart lenni, aki próbál rendet tenni Európában a kábítószer-terjesztők között, hogy a gyerekek ne jussanak kábítószerhez. Azt is mondta magáról, hogy azokon az embereken áll bosszút, akik őt vagy a baráti köréhez tartozó személyeket próbálják fenyegetni vagy akár bántani.

Dér Csaba Amszterdamban is követett el merényletet. Az amszterdami emberölés nyomozását a holland hatóságok Magyarországnak ajánlották fel, így a két ügyet egyesítették, és a magyar rendőrök vizsgálják. A prágai szállodai szobában fegyverek is előkerültek: két pisztoly és egy hangtompító, amelyeket vizsgálnak a szakértők.

A férfi második kihallgatásán két dologról beszélt: a Budapesten megismert szerelméről, és a XV. kerületi gyilkosságról, amit beismert, és részletesen el is mesélt.

Kiderült, hogy a szerb kommandósok három évvel ezelőtt elfogtak egy maffiafőnököt, A. Kurinát. A férfi a csapatával marihuánát termesztett, és másfajta kábítószerekkel is kereskedett. A bűnszervezet vezetőjét nem sokkal később kiengedték, és a testőre és bérgyilkosa lett Dér Csaba. A nyomozók szerint

a két férfi együtt érkezett tavaly nyáron Magyarországra.

A XV. kerületi bevásárlóközpont mögött talált áldozat V. László volt. A férfi tavaly nyáron került kapcsolatba A. Kurinával, 11 kilogramm kokaint rendelt tőle. Egy kávézóban kétszer is találkoztak, V. László több mint 14 millió forintnyi előleget adott át a szerb bandavezérnek, aki az üzlet lebonyolításával Dér Csabát bízta meg.

Dér egy belvárosi házban lakott tavaly nyáron és ősszel. Itt csomagolta be a 11 kilónyi édesítőszert, és innen indult a bevásárlóközpont parkolójába, a találkozó helyszínére. Dér Csaba a parkolótól távolabb, az elhagyatott patakparton várta V. Lászlót, aki nem talált oda, ezért a bérgyilkos ment a pláza főbejáratához, ahol beült az áldozat kocsijába, és odanavigálta az általa kiválasztott helyszínre. Aznap végül csak abban állapodtak meg, hogy másnap este ugyanitt találkoznak.

Hátulról lőtte fejbe a férfit

A férfi vallomásában kitért arra, hogy V. László le akarta ellenőrizni a kábítószer minőségét, és Dér Csaba emiatt hátulról fejbe lőtte a férfit. A gyilkosság után Dér a holttestet a patakhoz vonszolta, és belökte a vízbe, aztán elmenekült a helyszínről. Csakhogy V. László kocsijában maradt a hátizsákja és a sapkája is a DNS-mintáival.

Nemcsak Dér nyomait találták meg a kábítószernek álcázott édesítőszer-csomagokban, hanem budapesti barátnője DNS-e is előkerült. A nyomozók azt sejtik, hogy a nő segített Dér Csabának az átverés megszervezésében, ezért különösen nagy értékre elkövetett csalással gyanúsították meg a nőt is. Dér Csabát jelenleg

három gyilkossággal gyanúsítják.

A budapesti és az amszterdami emberölés mellett a belgrádi leszámolás ügyében a távollétében folyik eljárás ellene.

A címlapfotó illusztráció.

Csak felnőtteknek!

Az oldal alkalmas kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására.

Tartalma a 2010. évi CLXXXV. médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.