Ittasan vezetett egy próbaidős rendőr – Barátja halálát okozta

 

Az avatását és az új munkahelyét ünnepelte egy próbaidős rendőr, amikor részegen balesetet okozott, amelyben barátja meghalt. Leszerelték, és a múlt héten három év börtönre ítélték. A Kékfény riportja.

Az áldozat családja szerint nincs bocsánat arra, amit a fiatalember tett. Két évvel ezelőtt Sárospatakon a vádlott autóbalesetet okozott. Részegen száguldozott, és végül elvesztette az uralmát a jármű felett. Mellette ülő barátja a a balesetben meghalt.

A 20 éves fiatalember 2016 szeptemberében meglátogatta barátját, Vincze Mártont a családi otthonában. Megbontottak egy üveg vodkát, iszogattak. Volt mit ünnepelni, a fiatalember régi álma vált valóra, rendőrré avatták, és végre megkapta első beosztását is egy sárospataki rendőrőrsön.

A két barát sokat ivott, aztán valamikor hajnali kettő körül – a vád szerint – a fiatalember elvette Vincze Márton édesapja kocsijának kulcsát, ami a nappaliban hevert egy kis asztalon. Elmentek autózni. A szakaszon, ahol a baleset történt, 50 helyett már majdnem 100-zal száguldott. A bíróságon a fiatalember ügyvédje mégis azzal próbált érvelni, hogy a baleset nem azért következett be, mert védence részegen vezetett, hanem azért, mert az autó rossz állapotban volt.

Tény, hogy az autó első tengelyén eltérő mintájú gumik voltak, és a kerekek szokatlanul keményre voltak fújva, de a bíróság végül nem fogadta el a védelem érveit, és bűnösnek találta a vádlottat halált okozó ittas vezetés és gépjármű önkényes elvétele miatt is.

Három év börtönre és három év közügyektől eltiltásra ítélték.

Az ítélet szerint az eltérő mintázatú gumik és a túlfújt kerekek nem játszottak szerepet a balesetben. A halált okozó ittas vezetésért és a jármű önkényes elvételéért akár 11 év börtön is kiszabható.

A vádlott mellett csak a fiatal felnőtt kora szólt, más enyhítő körülmény nem. A büntetlen előélet és a megbánó magatartás ebben az ügyben csekély szerepet játszott. A fiatalember ugyanis rendőr volt, és ehhez a hivatáshoz amúgy is alapfeltétel a büntetlenség.

A fiatalember ráadásul a barátai vallomása szerint úgy tekintett a rendőri hivatására, mint egyfajta szabadkártyára szabályszegések esetén. A megbánó magatartás sem játszott szerepet a büntetés kiszabásában, mert

a fiatalember ugyan bocsánatot kért, de meglehetősen furcsa körülmények között.

„Én átmentem hozzájuk, de az édesanya megállított, kiabált, tolvajnak nevezett, leköpött, úgyhogy ezek után már nem erőltettem” – mondta.

Az áldozat családja az ítélethirdetés után azt mondta, azért szeretnék, hogy a tettes megbűnhődjön, mert még mindig nem érzik rajta, hogy felfogta, milyen súlyos dolgot tett.

Címlapi képünk illusztráció.