Börtönre ítéltek öt embert az Agria versenytánc-alapítvány ügyében

 

Húsz vádlott közül egyet letöltendő, négyet felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt az Agria Versenytánc Közhasznú Alapítvány tevékenysége során elkövetett költségvetési csalás ügyében első fokon, nem jogerősen az Egri Törvényszék.

A törvényszék sajtóosztálya az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében felidézte: a civil szervezet 2004-ben jött létre, és létrehozta az Agria Tánciskolát, amely több Heves megyei településen alakított ki telephelyet.

A tánciskola tényleges szakmai és gazdasági irányítását – az okiratokban meghatározott hatáskörét túllépve – az elsőrendű vádlott, a kuratórium elnöke és a másodrendű vádlott, a felügyelőbizottság egyik tagja végezte.


A fenntartó 2005-2008-ban valótlan tartalmú igénylőlapon igényelt normatív állami hozzájárulást. Olyan tanulókat is figyelembe vettek a diáklétszám meghatározásakor, akik után jogszerűen nem járt volna állami támogatás, ezzel több mint 100 millió forint vagyoni hátrányt okoztak. 

Az Egri Törvényszék társtettesként, illetve bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás, valamint társtettesként vagy felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt az elsőrendű vádlottat 4 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte és négy évre eltiltotta a civil szervezet vezető tisztségviselője foglalkozástól, a másodrendű és a harmadrendű vádlott 2-2 év, négy évre felfüggesztett börtönt és pénzbüntetést kapott.

Utóbbit – aki kuratóriumi tag volt – négy évre eltiltották az oktatási intézmény vezető tisztségviselője foglalkozástól. A negyedrendű vádlottra 2 év, az ötödrendű vádlottra 1 év felfüggesztett börtönt és pénzbüntetést szabott ki a bíróság. Tizenöt vádlottat többrendbeli közokirat-hamisítás bűntette miatt megrovásban részesített a törvényszék.