Mobiltelefonja miatt érte a halálos ütés

 

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség három elkövetővel szemben csoportosan elkövetett rablás bűntette, okirattal visszaélés vétsége, illetve az elkövetők közül egy férfival szemben további egy rendbeli halált okozó testi sértés bűntette miatt nyújtott be vádiratot,

A vádirat szerint a letartóztatásban lévő elkövetők mobiltelefon és némi aprópénz megszerzése érdekében ütötték le a sértettet, aki a kórházban belehalt a sérüléseibe.

Az elkövetők 2018. július 25-én a kora délutáni óráktól Tatabánya város utcáin csavarogtak, 22 óra körüli időpontban észlelték az erősen ittas állapota miatt a földön fekvő sértettet. A nő vádlott megfigyelte, hogy a sértettnél mobiltelefon és egyéb értéktárgyak vannak, majd felbujtotta a másik két férfi vádlottat arra, hogy üssék le a sértettet, ő pedig majd elveszi az értékeit – olvasható Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség közleményében.

Ennek megfelelően az időközben távozni készülő sértettet követték, aki egészen a tatabányai T-Szol Zrt. irodaépülete elé menekült az elkövetők elöl. Itt az elsőrendű férfi vádlott – miközben társaságában a harmadrendű férfi vádlott is jelen volt, és ez a vádlott-társa szándékát erősítette – egy alkalommal, nagy erővel, ököllel arcon ütötte a sértettet, aki az ütéstől elesett, és a fejét a betonba beverte, majd az eszméletét elvesztette.

Ezt követően a nő vádlott elvette a sértettől a mobiltelefonját, továbbá mintegy 25.880,- Ft készpénzét, valamint a személyi igazolványát és a lakcímkártyáját. A sértettet bántalmazó elkövetőt a helyszínen elfogták, a másik két vádlott elfogására később került sor. A sértett a bántalmazás következtében elszenvedett koponya sérülése miatt 2018. augusztus 9-én a kórházban elhalálozott.

Az ügyészség indítványt tett arra, hogy a bíróság a vádlottak letartóztatását tartsa fenn, továbbá arra, hogy valamennyi vádlottal szemben fegyház fokozatú szabadságvesztést szabjon ki és tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától, amennyiben az elkövetők a bűncselekmény elkövetését az előkészítő ülésen beismerik, úgy a szabadságvesztés mértékét a sértett halálát okozó elsőrendű vádlottal szemben 10 évben, a másodrendű nő vádlottal szemben 8 évben, a harmadrendű vádlottal szemben 6 évben állapítsa meg.