Meghosszabbították Hasszán F. letartóztatását

 

Három hónappal meghosszabbították a Magyarországon elfogott, terrorcselekménnyel gyanúsított szír férfi, Hasszán F. letartóztatását – tájékoztatta Ibolya Tibor fővárosi főügyész szerdán az MTI-t.

Közleménye szerint a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája a letartóztatást az ügyészség indítványa alapján július 24-ig hosszabbította meg, a gyanúsított szökése, elrejtőzése, a bizonyítás megnehezítése és a bűnismétlés veszélyének kizárása érdekében.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség terrorizmus gyanúja miatt, kitoloncolás során, március 24-én vette őrizetbe Magyarországon a szír férfit, aki három éve az Iszlám Állam terrorszervezet tagja, és 2016-ban kivégzésekben vett részt.

A Fővárosi Főügyészség múlt csütörtökön azt közölte: a kényszerintézkedés elrendelése után a nyomozás alapján a megalapozott gyanú tovább erősödött, ezért az ügyészség indítványt tett a gyanúsított letartóztatásának három hónappal történő meghosszabbítására.

A Fővárosi Törvényszék szerda délután az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a megalapozott gyanút többek között a Terrorelhárítási Központ feljelentése, lehallgatási adatok, európai társszervektől beszerzett adatok, különleges bánásmódban részesülő feljelentő vallomása, valamint a terhelt cselekményével kapcsolatos videófelvétel támasztja alá.

Mint kifejtették: a gyanúsított szír állampolgár, Magyarországon bejelentett lakóhellyel, tartózkodási hellyel, munkahellyel és igazolt jövedelemmel nem rendelkezik. Vele szemben korábban embercsempészés és közokirat-hamisítás miatt a Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Bíróság 1 év 6 hónap – 3 évre felfüggesztett – börtönbüntetést szabott ki és 3 évre kiutasította Magyarország területéről.

A szír férfit – ha bebizonyítják – többek közt előre kitervelten aljas indokból és célból, különös kegyetlenséggel, több ember megölésével, terrorcselekmény bűntettével gyanúsíthatják meg. A végzés nem végleges.