Ötszázmilliós kárt okoztak az „unokázós” csalók Budapesten

 

Az idősek átverésére szakosodott bűnözők felderítésére külön nyomozócsoport alakult a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. Tavaly huszonnégy gyanúsítottat fogtak el. A bűnözők állandóan nyomás alatt tartják az általában éjszaka felriasztott áldozataikat, akik családtagjaikat féltve minden pénzt odaadnak. A csalók több mint félmilliárd forint kárt okoztak 2018-ban. A Kékfény riportja.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tavaly ősszel állította fel az „unokázós” csalásokat felderítő nyomozócsoportját. Az egység fél év alatt nyolc különböző csoportot számolt fel, de a felderítési taktikáról a nyomozás sikerének érdekében semmit sem árultak el.

A csoport gyakorlatilag úgy működik, hogy adatokat kapnak az összes „unokázós” bűncselekményről, amelyeket aztán elemeznek, és így eljutnak az elkövetőkhöz – mondta el Nagy-Kovács Dávid, a BRFK vagyonvédelmi osztályának alosztályvezetője.

A Kékfény úgy tudja, hogy csak

Budapesten tavaly 500 millió forint kárt okoztak az „unokázós” csalók,

vagyis ennyi pénzt csaltak ki az áldozataiktól. Az elkövetők egy-egy sikeres csalással több százezer, sokszor néhány millió forintot zsákmányolnak, de olyan is előfordult, amikor az egyik banda egyetlen telefonhívással 24 millió forintot csalt ki.

Többféle trükkel követik el ezeket a bűncselekményeket. Hivatkoznak az unoka vagy más hozzátartozó balesetére, de az sem ritka, hogy rendőrnek, orvosnak, mentősnek adják ki magukat, és így próbálják megtéveszteni a sértetteket, sok esetben sajnos sikeresen – jegyezte meg Nagy-Kovács Dávid.

Késő este, éjjel telefonálnak

A csalók általában este vagy éjszaka telefonálnak, és az álmukból felkeltett idős sértettek sokszor fel sem fogják, miről van szó. A hívó nem engedi, hogy a sértett lerakja a telefont, folyamatosan szóval tartja, és kihasználja az említett hozzátartozója iránti szeretetét.

A nyomozók olyan esetről is tudnak, amikor valaki úgy fizetett több millió forintot, hogy nem is volt unokája. A rendőrök szerint érdemes felkészülni az ilyen esetekre, hiszen bárki áldozattá válhat. Nagy-Kovács Dávid arra figyelmeztetett,

tanácsos ilyenkor letenni a telefont, és felhívni a csaló által említett családtagot.

Nem túlzott óvatosság az sem, ha a család tagjai kitalálnak egy jelszót, amit csak ők ismernek, és ha valaki bajba kerül és pénzre van szüksége, csak az előre megbeszélt titkos jelszóval tudja igazolni magát.

Újabb csalókat fogtak el

A Budapesti Rendőr-főkapitányság „unokázós” bűncselekmények felderítésére alakult nyomozócsoportja múlt héten újabb csalókat fogott el. Egy XIII. kerületi lakásban házkutatást tartottak, a lakás mellékhelyiségének ablaka egy világítóudvarra nyílt, innen kerültek elő a legfontosabb bizonyítékok: telefonkönyvek, mobiltelefonok és feltöltőkártyák, amiket a csalók használtak.

A készülékeket és a SIM-kártyákat minden sikeres csalás után eldobták, és egy másikkal hívták az újabb áldozatokat. A telefonkönyvek is sokat elárulnak a módszerekről. A csalók aláhúzták azokat a neveket, akiket már felhívtak, néhol még dollárjeleket is rajzoltak a nevek mellé. Feltűnő, hogy a feleségnévképzőnek tartott -né toldással ellátott nevekre vadásztak, arra számítva, hogy az illető idős asszony. De népszerűek voltak az özvegy előtagú nevek is, ezek is mind alá voltak húzva.

Szórták a pénzt

A házkutatás során frissen vásárolt luxusórák, méregdrága parfümök dobozai és márkás ruhák számlái is előkerültek. Úgy tűnik, a csalók nagy lábon éltek, szórták a pénzt, de így is sikerült 800 ezer forint készpénzt lefoglalni, de egy több százezer forintot érő tévét is bűnügyi zár alá helyeztek a nyomozók.

Eddig négy bűncselekmény elkövetéséhez találtak a nyomozók elég bizonyítékot, az egyik esetben kétmillió forintot sikerült kicsalniuk az áldozattól az elkövetőknek. A rendőrök még vizsgálják az esetet, a XIII. kerületi lakásban igazoltatott három nő és egy férfi közül korábban többen is a rendőrség látókörébe kerültek hasonló bűncselekmények miatt, mind a négyüket egyelőre tanúként hallgatták meg.