Szülői gondatlanság: sokszor egy pillanat alatt bekövetkezik a tragédia

 

Sírva vallotta magát bűnösnek és a tárgyalásról lemondva fogadta el büntetését az a fiatal anya, akinek a kisfia forró vizet borított magára. A gyerek majdnem meghalt, testének több mint húsz százaléka égett meg. A Kékfény riportja.

Belenyúlt a konnektorba, elvágta a kezét, leesett a létráról, rátolatott a kocsi, vegyszert ivott, kiesett az ablakon, leforrázta magát, elsült a fegyver – rettenetes gyerekbalesetek, mind a szülők rémálma. Pedig naponta megtörténik, hogy egy magára hagyott gyerek súlyos, olykor halálos balesetet szenved. A legtöbb gyerekbaleset bűncselekmény is, hiszen a szülő vagy más felnőtt gondatlansága okozza.

Vizet forralt a fürdetéshez

Egymagában állt a bíróság elé egy 21 éves édesanya. Azért kell felelnie, mert hanyagsága miatt majdnem meghalt tíz hónapos kisfia. A nő könnyekkel küszködve hallgatta az ügyészt.

2017 őszén az akkor alig 18 éves nő egyedül volt otthon két gyermekével, egy Budapest melletti településen. A kisebbik gyerek a szobában volt, a nagyobbik pedig kint játszott az udvaron. Az édesanya arra készült, hogy lefürdeti tíz hónapos kisfiát. Mivel a kazán nem működött, ezért egy nagyobb fazékba vizet eresztett, majd feltette a konyhában a gáztűzhelyre.

Amíg a félfazéknyi víz melegedett, addig bent volt a picivel a szobában, aztán amikor gőzölögni kezdett, visszament a konyhába, levette a gázról és a földre tette a fazekat. Azt gondolta, hogy kiszalad a kis fürdőkádért, és közben ránéz a kint játszó nagyobbik gyerekre. Eközben azonban odabent magára hagyta 10 hónapos kisfiát. Pár pillanat volt az egész, mégis megtörtént a baj.

Amikor visszatért, azt látta, hogy a fazék az oldalára fordulva hever a padlón, a kicsi pedig ott van közvetlenül mellette, vizes a ruhája, víz van körülötte, és nagyon sír. A kisfiú magára borította a forró vízzel teli fazekat, testének 21 százalékán súlyos égési sérüléseket szenvedett. Az édesanya kétségbeesetten hívott segítséget.

Bűncselekményt követett el az anya

Az ügyész szerint az édesanya kis híján a gyermek halálát okozta, a kicsi életét csak az orvosi beavatkozás mentette meg. Az ilyen súlyos következményekkel járó gondatlanság bűncselekmény. Az ügyész a bíróság előkészítő ülésén javaslatot tett a büntetésre: halmazati büntetésként 6 hónap fogházban végrehajtandó szabadságvesztést kért a nőre, két év próbaidőre felfüggesztve.

A vádlott mindent beismert.

Az önváddal küszködő szülők az esetek többségében mindent beismernek, mintha a büntetés vállalásával enyhíthetnék a fájdalmat, amit okoztak. Az ilyen tragédiák közül sok közös valamiben: abban, hogy nem történt szándékosság, hanem mulasztás vezet a balesetekhez. Azonban az ilyen nem szándékos, hanem gondatlan magatartás is büntetendő.

Kenese Attila, a Budapest Környéki Törvényszék szóvivője így fogalmazott: „Hanyag egy szülő például akkor, ha látja, hogy a magára hagyott gyermeke akár olyan helyzetbe is kerülhet, amelyből sérülése, súlyosabb sérülése vagy halála következhet be.”

A sérülésnek is vannak fokozatai

Tegyük fel, hogy egy szülő felelőtlenül elöl hagy egy kést, és a gyerek megvágja magát. Ha a sérülés nyolc napon belül gyógyul, azért a szülő még nem állítható bíróság elé. Ám – figyelmeztetett Kenese Attila – ha a vágás például olyan eret ér, ami miatt életveszélyes állapotról beszélhetünk, akkor már a szülői felelősség megállapítható.

Összefoglalva: ha orvosi segítségre van szükség, akkor egy szülő számíthat arra, hogy megvizsgálják a felelősségét.

Sokszor azon az egy pillanaton múlik

Krivácsy Péter, a Semmelweis Egyetem Bókay Gyermekklinika főorvosa sokáig mentőzött, naponta láthatta a szülői hanyagság következményeit. Könyvet is írt a gyermekbalesetek megelőzéséről. Szerinte sok tragédia azért következik be, mert a szülő csak egy pillanatra magára hagyja a gyermekét.

„Egy pici babát nem szabad egyedül hagyni. Ez egy nagyon egyszerű szabály, viszont, ha ezt valaki betartja, akkor pár balesettől megkímélheti a gyermekét” – mondta el a Kékfénynek a főorvos. Szerinte egy szülő gondolkodjon előre, mérje fel a háztartását, azt, hogy milyen veszélyek adódhatnak. Egyszerű eszközökkel vagy kellő odafigyeléssel jelentősen csökkenthetők ezek a kockázatok.

A leggyakoribb baleset, amikor egy gyermek leesik a pelenkázóról, kiesik az ablakon, leforrázza magát, elüti az autó, valamilyen háztartási vegyi anyagot megkóstol, konyhai gépek vagy vágóeszközök okoznak neki sérülést, esetleg áramütést szenved.

A legtöbb gyermek közlekedési balesetben veszti az életét, és sokszor azért, mert a szülők nem használták megfelelően a biztonsági eszközöket.

Krivácsy Péter szerint volna hova fejlődni abban, hogy a szülői odafigyeléssel csökkentsük ezeknek a tragédiáknak az előfordulását. Úgy véli, hogy az ezzel kapcsolatos információkat minél szélesebb körben terjeszteni kellene, akár már a babavárás idején is.

„Nekem is ugyanúgy fáj, mint a kicsinek”

A gondatlan cselekmények nem sűrűn végződnek végrehajtandó szabadságvesztéssel, komoly indok kell ahhoz, hogy kiszakítsák a kiskorú mellől a sérelmére bűncselekményt elkövető szülőt.

Az például elég komoly ok, hogy a leforrázott kisfiú majdnem belehalt a sérüléseibe, de az anya védőügyvédje is a gyermekekre tekintettel kért enyhe ítéletet, nehogy ők bűnhődjenek anyjuk hibájáért. A most 21 éves nő pedig arról beszélt az utolsó szó jogán, hogy naponta szembesül hanyagsága szörnyű következményeivel. „Még nekem is fáj, öltöztetem és látom a sebeit a kezén. Nekem is ugyanúgy fáj, mint a kicsinek. Hibás voltam ebben, hogy letettem a vizet a földre, és nem zártam a kisfiamra az ajtót” – mondta.

A nő lényegében mindent beismert és lemondott a tárgyaláshoz fűződő jogáról. A bíróság végül elfogadta a nő beismerését és bűnösnek mondta ki életveszélyt okozó gondatlan veszélyeztetésben. Ez a bűncselekmény egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, az édesanyának azonban, ahogy fentebb írtuk, nem kell börtönbe mennie. A bíró az enyhe büntetést a nő bűnösségére is kiterjedő beismerő vallomásával és az őszinte megbánó magatartásával indokolta.

Ezzel az ügy jogi része befejeződött. De mi lesz a gyermekkel? Azzal nem segítenek egy testileg és lelkileg megsérült gyermeken, ha a szülőt elítélik, neki másfajta elégtételre vagy támogatásra lenne szüksége. Arra, hogy újra megbízhasson abban a szülőben, aki nem vigyázott rá eléggé. Ezzel a súlyos teherrel a családoknak nagyrészt önerejükből kell megbirkózniuk.

A címlapfotó illusztráció.