Elítéltek négy férfit a népligeti erőszak ügyében

 

A négy férfit azzal vádolták meg, hogy szexuális erőszakot követtek el egy külföldi nővel szemben 2015 nyarán a Népligetben. Az ítélet nem jogerős – közölte a Fővárosi Törvényszék hétfőn az MTI-vel.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság elsőfokú, a nap folyamán kihirdetett ítéletében „a sértett védekezésre és akaratnyilvánításra képtelen állapotát felhasználva, azonos alkalommal, többek által elkövetett szexuális erőszak bűntettének kísérlete” miatt a másodrendű vádlottat négy év fegyházbüntetésre ítélte.

A többi vádlott a bűncselekményt bűnsegédként követte el. Ezért a bíróság az elsőrendű vádlottat 2 év fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre, a harmadrendű vádlottat 2 év 6 hónap börtönbüntetésre, a negyedrendű vádlottat pedig 3 év fegyházbüntetésre ítélte.

Az ítélet szerint a vádlottak 2015 nyarán Budapesten az esti órákban egy erősen ittas külföldi nőt vettek fel autójukba azzal a céllal, hogy mindannyian közösüljenek vele. Az akkor már akaratnyilvánításra és védekezésre képtelen nőt a X. kerületben a Népliget melletti erdős területre vitték, ahol a másodrendű vádlott közösült vele. Mivel a nő magatehetetlen volt és a többi vádlott nem tudott vele „további szexuális cselekményt végezni”, végül kitették az autóból.

A tényállást a bíróság a vádlotti vallomásokra – köztük az elsőrendű vádlott nyomozati szakban tett beismerő vallomására – , a rendőri jelentésekre, a tanúvallomásokra, a szakértői véleményekre és egyéb tárgyi, valamint okirati bizonyítékokra alapozta. Az eljárás során bebizonyosodott, hogy a nő akaratnyilvánításra képtelen volt.

A bíróság figyelembe vette, hogy a vádlottak cselekménye kísérletnek minősült, mert a több ember által elkövetett szexuális erőszak feltétele, hogy legalább két elkövető cselekménye befejezett legyen. Az ítélet nem jogerős.

A címlapfotó illusztráció.