Patthelyzet alakult ki Ahmed H. körül

 

Németország mellett Ciprus is visszautasította a terrorcselekmény miatt öt évre elítélt szír bevándorlót. Lomnici Zoltán a Kossuth Rádióban azt mondta: a per alatt nagy volt a lelkesedés, most viszont senki sem jelentkezik a férfiért.

Ahmed H.-t még 2015 szeptemberében fogták el, miután részt vett a 2015-ös röszkei tömegzavargásban. Kövekkel dobálta meg a rendőröket, majd illegálisan magyar területre lépett. A Szegedi Törvényszék először tíz, majd a megismételt elsőfokú eljárásban hét év fegyházra ítélte, jogerős ítélet azonban csak másodfokon tavaly szeptemberben született, amikor öt év börtönt kapott a szír férfi. A bíróság elrendelte a kitoloncolását is.

Dulakodó migránsok a röszkei Dugonyi úti rendőrségi gyűjtőponton 2015. szeptember 13-án. A kép illusztráció (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Ahmed H. tavaly év elején nyolcmillió forintra perelte a Miniszterelnöki Kabinetirodát, amiért a 2017-es, Soros-tervről szóló nemzeti konzultációban a kormány azt állította róla, hogy kövekkel támadt a rendőrökre, amiért elítélték – Ahmed H. szerint megsértve ezzel a bevándorló jó hírnevét.

A Hirado.hu-n megjelent Századvég-elemzés cáfolta, majd a bíróság elutasította a férfi követeléseit, amely szerint alaptalan volt a felperes keresete, és kiderült: Ahmed H. a konzultáció kifogásolt kérdését sem tudta pontosan felidézni.

A szír férfit kiutasítása végéig házi őrizetben tartják. Korábban arról írtunk, hogy valószínűleg a Ciprusi Köztársaságba toloncolják ki, azonban úgy tűnik, hogy ott sem kérnek a radikalizálódott bevándorlóból.

Ahmed H.-t kísérik a másodfokú tárgyalására a Szegedi Ítélőtábla tárgyalótermébe 2017. június 15-én. (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

A per nemzetközi visszhangja a magyar kormány ellen szólt

Határzár tiltott megzavarásának résztvevőjeként elkövetett átlépésért és társtettesként elkövetett terrorcselekmény miatt a Szegedi Ítélőtáblán tavaly szeptemberben jogerősen öt év börtönbüntetésre ítélték Ahmed H.-t – hangsúlyozta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A Nyíregyházi Törvényszék azt közölte, hogy a Nyírbátori Járásbíróság a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal 60 nappal meghosszabbította az érintett szír férfi idegenrendészeti őrizetét – fogalmazott.

Az egyik Soros Györgyhöz köthető szervezet szerint Ahmed H. pere példastatuálás, az állami propagandagépezet része, amely a félelemkeltést szolgálja.

Gauri van Gulik, az Amnesty International európai igazgatóhelyettese szeirnt a terrorizmus téves tényállási alkalmazása és Magyarország részéről a migránsok és menekültek irányába tanúsított szörnyű magatartás következménye volt az eljárás. Az Európai Parlament bevándorláspárti többsége 2017 májusában megszavazott egy határozatot, amely elítélte a pert – tért ki az alkotmányjogász az eset nemzetközi visszhangjára.

Németországnak és Ciprusnak sem kell a terrorista

Kiemelte: Németország azért nem kívánja befogadni Ahmed H.-t, mert a 2004. évi német tartózkodási törvény rögzíti, ha valaki veszélyezteti a Németországi Szövetségi Köztársaság demokratikus alapjait és biztonságát, az illetőt nem köteles beengedni. Mivel a szír férfit Magyarországon terrorizmus bűncselekménye miatt elítélték, így ez legitim elutasítás.

Szemben a Soros-szervezetek és az Európai Parlament állításaival, Németország elismeri, hogy Ahmed H. valós veszélyt jelent, ezért – még ha a családegyesítési szabályok lehetővé is tennék – nem fogadják be – hangsúlyozta, majd hozzátette: természetesen lehet hivatalos indok a férfi okmányainak a hiánya.

A terrorcselekmény miatt elítélt szír Ahmed H. a Miniszterelnöki Kabinetiroda ellen jó hírnév megsértése miatt indított polgári perének tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2019. január 17-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A terrorcselekmény miatt elítélt szír Ahmed H. a Miniszterelnöki Kabinetiroda ellen jó hírnév megsértése miatt indított polgári perének tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2019. január 17-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Elmondta: a hírek szerint Ciprus is megpróbálja negligálni a befogadási eljárást, ami már sokkal nehezebben magyarázható, hiszen élt is ott, valamint vélhetően Ciprus görög fennhatóság alatt álló részén lépett először az Európai Unió területére.

A fő konklúzió, hogy a per alatt nagy volt a lelkesedés, most viszont úgy tűnik, hogy patthelyzet alakult ki, és Ahmed H. senkinek sem kell.