Hazájukban nyomorgó lányokat használt ki „Kis Pang”, a kínai futtató

 

Kínai emberkereskedőket ítéltek el a múlt héten Budapesten. A vádlottak Kőbányán és Józsefvárosban üzemeltettek bordélyházakat, ahol sok száz kínai ügyfél járt. Pontos könyvelést vezettek, az erre alapuló elsőfokú ítélet szerint kevesebb mint tíz hónap alatt majdnem 70 millió forintot kerestek azokon a kiszolgáltatott örömlányokon, akiket Kínából hozattak közvetítőkön keresztül. A Kékfény riportja.

2014 májusában hetekig tartó megfigyelés, lehallgatás után rajtaütöttek a rendőrök egy józsefvárosi bordélyházon. Zárt világba hatoltak be a kommandósok: kínai stricik és kínai madame-ok kínai lányokat árultak kínai klienseknek – hangzott el a Duna Televízió Kékfény című műsorában.

Öt évvel később ítélték el a futtatókat. Az ügyészség öt embert állított a bíróság elé. Mindenki bűnös. Emberkereskedelem, prostitúció elősegítése, közokirat-hamisítás, kábítószer birtoklás, lőszerrel, lőfegyverrel való visszaélés, kitartottság, kerítés. Felsorolni is nehéz, ki milyen bűncselekményt követett el. A bandavezér kapta a legsúlyosabb büntetést.

„Kis Pang” kiépítette hálózatát

A főnököt mindenki csak „Kis Pangként” emlegette a lehallgatott telefonbeszélgetésekben, aki 2012-ben érkezett Magyarországra. A kínai kapcsolatait felhasználva rögtön belefogott az üzletbe.

Kínai cégek, magánszemélyek hajtottak fel lányokat a stricinek. Odakint internetes hirdetésekben toborozták a munkaerőt. Hivatalosan budapesti masszázsszalonokba kerestek masszőröket, de sosem titkolták, hogy valójában milyen munkát ajánlanak. Az áldozatok nyomorogtak a hazájukban. Jól tudták, hogy szexmunkára jelentkeznek, de máshogy nem tudtak volna boldogulni.

Már az utazásra sem futotta nekik. A vízum beszerzése a repülőjeggyel durván 25 ezer kínai jenbe került, ami átszámítva egymillió forint. Kis Pang örömmel segített nekik, kifizetett helyettük mindent. Kimentek értük a reptérre, sokszor Milánóból hozták Budapestre a lányokat. A megérkezés után rövidesen 50 ezer jenes, átszámítva kétmillió forintos kölcsönadási szerződést kötött a kiszolgáltatott lányokkal, akik addig egy fillért sem kaptak, amíg le nem dolgozták a tartozásukat. Biztos, ami biztos, elvették tőlük az útlevelüket is.

Kilencvenezer forintba került egy éjszaka

Ha egy lánynak sikerült letudni a tartozását, onnantól megkaphatta keresete felét a stricitől, tíznaponta számoltak el egymással. Kis Pang az Ugron utcában nyitotta meg az első budapesti bordélyházát. Ekkor jött össze a csak „Kis Wenként” emlegetett segédjével. A nő is beszállt az üzletbe és a főnök jobb keze lett. Segített a kinti toborzásban, utaztatásban, elszállásolásban. Amolyan házvezetőnőként mosott, főzött a lányokra, takarított a kupikban, óvszerrel látta el, illetve kioktatta őket, hogy melyik szolgáltatásnak mennyi az ára, és aztán be is szedte a bevételt. Kis Wen szorgalmasan vezette a termelési naplót, ami később az egyik fő bizonyíték lett a szervezet ellen. Könyvelt minden kiadást, bevételt, a vendégek számát, még a havi 2-300 ezer forintos keresetét is.

A stricik kínai internetes oldalakon és mandarin budapesti hetilapokban hirdették a lányokat. Ahogy egy klasszikus kuplerájban, a vendég kiválaszthatta, hogy kihez támadt kedve, megállapodtak a szolgáltatásban és szobára mentek. Egy óra 30 ezer forintba került, az egész éjszaka 90 ezerbe. Escortot is vállaltak, a kliens címére vitték kocsival a szexmunkást. Sokszor egy kínai vendégkörű kőbányai hotelben bonyolították le az aktusokat. A motel vezetője mindenről tudott, ezért felfüggesztett börtönre ítélték prostitúció elősegítéséért. Virágzott az üzlet. Közben Kis Pang összebarátkozott Ding Donggal, aki megirigyelte a strici nagyvilági életét.

Ding Dong gyakorlatilag lemásolta a barátja jól bevált módszerét, és ő is bordélyházat nyitott. Madame-jával Józsefvárosban béreltek ki egy lakást, és ugyanúgy Kínából rendelték a közvetítőktől a munkásokat, ugyanott hirdettek, ugyanúgy könyveltek mindent. Sőt, a tanítvány bevételben lekörözte a mesterét: Ding Dong rövidebb idő alatt 16 millió forinttal többet, összesen 42 milliót szedett be az üzletből. Őt hat év börtönre ítélték.

Ma már könnyebben lesz egy futtatóból emberkereskedő

Fontos jogértelmezési változások zajlanak napjainkban az emberkereskedelem fogalmával kapcsolatban, és az ügyészségek sorozatban módosítják a stricik elleni vádakat. A kerítés és a kitartottság a sokkal súlyosabban büntetendő emberkereskedelemmel is kiegészül.

Pikali Petra ügyvéd az elmúlt években több lányfuttatót is védett a bíróságon. Elmondta: korábban emberkereskedelmet csak akkor állapítottak meg a bíróságok, ha bizonyítható volt, hogy a stricik szó szerint adták-vették egymás közt a portékát. Ma már ehhez az is elég, ha a lány kiszolgáltatott helyzetét használják ki. A kizsákmányolás lett a kulcsszó. Emberkereskedelemnek minősül az is, ha valaki toboroz, szállít, elszállásol, bújtat egy prostituáltat.

Az új ügyészségi állásfoglalás szerint nemcsak akkor kiszolgáltatott egy szexmunkás, ha ütik-verik vagy zsarolják, hogy dolgozzon, de akkor is, ha a prostitúción kívül nincs más választási lehetősége – mondjuk a nyomora miatt –, és a strici kihasználja szorult helyzetét. A prostituált hiába űzi szabad akaratából az ősi mesterséget és osztja meg önként valakivel a keresetét – aki pénzt kap tőle, emberkereskedő.

Nemzetközi egyezmények szerint kiszolgáltatott áldozat nem egyezhet bele az emberi méltóságát, személyi szabadságát sértő bűncselekmény elkövetésébe.

„Kis Pang” túl messzire ment 

Kis Pang zokon vette, amiért nem mehetett haza a tárgyalásról, a bíró viszont első fokon elrendelte a tíz éves börtönbüntetést.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Elvették a sértettek útleveleit, a nap 24 órájában rendelkezésre kellett állniuk és prostitúciós tevékenységet kellett végezniük – ezzel indokolta a bíró az emberkereskedelem elkövetését. Ráadásul a vádlottak közül ketten bűnszervezetben tették mindezt, hiszen profi nemzetközi hálózatot hoztak létre, és működtették azt a nyomorgó lányok kizsákmányolására.

A kínai stricipáros egy idő után egymás konkurense lett Budapesten, a rivalizálás pedig odáig fajult, hogy a lányok összevesztek a moteles megrendeléseken. Az üzletnek azonban mégis az vetett véget, hogy Kis Pang túl messzire ment. Két olyan lánynak sem adta vissza az útlevelét, akik ledolgozták a tartozásukat, és le akartak tőle lépni.

A két nő végül megszökött a bordélyházból. Iratok nélkül indultak útnak Németországba, de a rendőrök elkapták őket. Így bukhatott le az egész hálózat.

A címlapfotó illusztráció.