Gyilkosoknak kijáró büntetést kaptak az idősek otthona kirablói

 

Ősi emberi törvényt is sértettek, amikor egy idősotthon kilencvenéves lakóira támadtak – így indokolt a bíró, amikor gyilkosoknak járó büntetést szabott ki egy debreceni rablópárosra. A kegyetlen támadások azért is keltettek nagy felháborodást, mert az egyik áldozat nem tudta feldolgozni a traumát, állandó rettegésben élt, és néhány hónappal később elhunyt. A Kékfény riportja.

A debreceni Thomas Mann utcai idősek otthonába áprilisban, a hajnali órákban két maszkos férfi hatolt be. Valószínűleg előre kiválasztották, hogy ki lesz az áldozatuk. A legelesettebb, legvédtelenebb lakót támadták meg: egy a 95 éves idős nőt.

Aludtam, nem vettem észre, hogy bejött, csak azt, hogy a vitrinben matat – emlékezett vissza a betörésre Major Sándorné a Duna Televízió Kékfény című műsorában. Az idős asszony kérdőre vonta az alakot, hogy mit keres a lakásában. A férfi ahelyett, hogy menekülőre fogta volna, magatehetetlen áldozatára támadt.


Az idős asszony elmondása szerint az elkövető párnát tett a fejére, és a pénzét követelte. A rabló mintegy 200 ezer forintnyi értéket vitt el, köztük pótolhatatlan emlékeket, gyűrűket, amiket néhai férjétől kapott.

A támadás az otthon minden lakóját felzaklatta, de akkor még bíztak abban, hogy nem lesz több hasonló eset. Azonban egy hét múlva ismét rablótámadás történt az idősotthonban.

Molnár Dorottya és a férje voltak a következő áldozatok. Nem hallotta, amikor rájuk törték az ajtót, mert fülhallgatóval nézte a tévét. Egyszer csak egy homályos alakot vett észre, amint fölé magasodik. Először azt hitte, hogy a férje az. A támadók ezúttal ketten voltak, és sokkal kegyetlenebbül viselkedtek, mint az előző alkalommal. A 84 éves asszonyt megverték.

Az idősekkel szembeni tisztelet ősi erkölcsi szabályát is megszegték

A rendőrség több hónapos nyomozás után fogta el a tetteseket. Tavaly novemberben a bíróság 16, illetve 13 év fegyházra ítélte az elkövetőket, nincs feltételes kedvezmény. Az elsőrendű vádlott méltatlankodott a súlyos ítélet hallatán. „Azok kapnak 16 évet, akik embert ölnek” – mondta.

A bíróság szerint a vádlottak olyan ősi bűnt követtek el, amitől ösztönösen viszolyog minden ember már a civilizáció kezdete óta. Az időseket, elesetteket minden kultúrában, még az emberi őstörténet kezdetén is fokozott védelemben részesítették. Elítélendő az ilyen személyekkel szemben alkalmazott erőszak. A vádlottak a büntetőjogi szabályok mellett ezt az ősi erkölcsi szabályt is megszegték – fogalmazott Gulyás Csilla, a Debreceni Járásbíróság bírája.

Rablásért maximum 10 év börtön jár, ám a vádlottak esetében súlyosabb büntetést hagyott jóvá a bíró. Mindkettőjüket többször is elítélték már hasonló bűncselekmények miatt, vagyis a jog szerint többszörös erőszakos visszaesőnek minősülnek, akár 20 évre is ítélhette volna a bíróság a vádlottakat.

Az idős áldozatok elveszíthetik lelki egyensúlyukat

A hazai joggyakorlatban 16 év fegyház valóban gyilkosoknak kijáró büntetés. Az egyik áldozat,  Molnár Dorottya szerint a támadók gyilkosok. A férjem már meghalt. Sajnos a támadás óta nem állt lábra – mondta. Az idős asszony férje a támadás után teljesen magába fordult, a lakást sem hagyta el. Hátralévő hónapjai rettegésben teltek, folyamatosan attól félt, hogy a rablók visszajönnek.

Nem ritka eset, hogy a koros áldozatok, bár túlélik a támadást, rövid időn belül mégis meghalnak. Ennek a lelki egyensúlyvesztésük az oka – magyarázta a Kékfény egyik korábbi adásában Komóczi Mihály pszichológus. A stabilitásuk elvesztésével az áldozattá vált idősek kiszolgáltatottnak és védtelennek érzik magukat, lelki egyensúlyuk felborul, ami a testet is megbetegíti – magyarázta a szakember.

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Depresszív tünetképződés alakul ki. A depresszióra jellemző, hogy elfordul az emberektől, a társaktól, megjelennek a negatív gondolatok, a halálvágy. Az áldozat elfelejt rendszeresen étkezni vagy inni, és leromlik az egészségi állapota – fogalmazott.

A bíróság helybenhagyta a súlyos büntetéseket

A vádlottak fellebbezése után a múlt héten lezajlott a másodfokú tárgyalás is. Azzal védekeztek, egyáltalán nem biztos, hogy védekezésre képtelen embereket támadtak meg, mivel az idős kor nem jelenti automatikusan az emberek védtelenségét. A bíróság nem vette figyelembe ezeket az érveket, és helybenhagyta az első fokon kiszabott 16 és 13 éves büntetést.

A másodfokú bíróság szerint a bűntett olyan súlyú, hogy a vádlottakat akár súlyosabb szabadságvesztésre is ítélhette volna. A feltáró jellegű vallomást azonban enyhítő körülményként vette figyelembe. A nyomozó hatóság hatalmas munkát fektetett az ügy feltárásába, igencsak sokat nyomtak a latba a vádlottak által közölt információk – fogalmazott Kovácsné Kereszti Réka, a Debreceni Törvényszék bírája.

A rablók már fegyházban letöltendő büntetésüket töltik. A támadások után az otthon fenntartója biztonsági őrt alkalmazott, a Thomas Mann utcai idősotthon lakói azonban még mindig félnek.

A címlapfotó illusztráció.