Halálos drog: a debreceni díler tudta, hogy veszélyes

 

Egy debreceni díler három éve olyan erős drogot adott el, amelynek használata következtében egy ember meghalt, hat pedig életveszélyes állapotban kórházba került. A vádlott tudta, hogy veszélyesen tömény szerrel kereskedik. A férfit a közelmúltban hat és fél év börtönre ítélték. A jog szerint a halált és a többnapos kómát okozó mérgezésért nem vonható felelősségre. A Kékfény riportja.

A nyomozó hatóság kiderítette, három évvel ezelőtt T. Sándor, aki kábítószerfüggő volt, abból élt, hogy drogot terjesztett. Egy ismerősének 3 grammot adott el egy ismeretlen új anyagból, amiről nem derült ki, hogy kitől vette, és mit tartalmazott a kábítószer. A vevő egy külvárosi házban lőtte be magát a barátaival. Másnap reggelre meghalt, a társait kórházba szállították, életveszélyes állapotba kerültek, volt, aki kómába esett. A kábítószerből mások is vásároltak, még hárman kórházba kerültek. T. Sándort másnap délelőtt fogták el a rendőrök, és előzetes letartóztatásba került.

Tagadta a drogárusítást

A férfi azt nem tagadta, hogy köze volt droghoz, de azt tagadta, hogy árulta volna. Az ügyvédje szerint védence nem volt díler, csak szívességből adott a barátainak anyagot. Az ügyészség szerint azonban egyértelmű bizonyítékok vannak a vádlott ellen, a lakásában tartott házkutatáskor mérleget és egyéb, a drog árusításához szükséges eszközt találtak a rendőrök, és több tanú is vallotta, hogy a férfinak pénzt adtak a kábítószerért.

T. Sándor az ADB-Fubinaca új pszichoaktív anyagot árulta, amit 2013-ban fejlesztették ki, és gyorsan elterjedt máshol is. A szintetikus cannabinoidot por formájában vagy tablettaként árusítják, és 40-60-szor erősebb a hatása a marihuánánál. A magyar piacon herbál néven ismerik, és már kis mennyiségben is szapora szívdobogást, eszméletvesztést, artériás trombózist okozhat.

2015-ben terjedt el Magyarországon

A szert valószínűleg kínai vegyi üzemekben állítják elő nagy tételben, és a legtöbbször csomagban, postán vagy futárszolgálattal érkezik Európába. 2015-ben, amikor elterjedt Magyarországon is, legalább 8 ember halt meg túladagolásban, mindegyik áldozat 21 évesnél fiatalabb volt.

T. Sándor hat és fél évet kapott. A Debreceni Járásbíróság szerint egyértelmű, hogy a vádlott kereskedett a szerrel. 2015-ben a herbál még új pszichoaktív szernek minősült, vagyis már az új dizájner drogokat tartalmazó C listán volt, illegális szernek minősült. A vádlott emellett más, régebbi drogokkal, például speeddel is üzletelt, amiatt is elítélték. Arra is volt bizonyíték, hogy egy iskola közvetlen közelében is árulta a kábítószereket.

A bíróság figyelembe vette, hogy a drog miatt egy ember meghalt, hatan pedig rosszul lettek, életveszélyes állapotba kerültek. A bíróság ítélete szerint mivel a szer veszélyes és halálos volt, a büntetés is súlyosabb, de a férfit sem emberöléssel, sem testi sértéssel nem vádolta meg, mert az indoklás szerint nem az volt a szándéka, hogy bárki halálát okozza, vagy életveszélyes állapotot idézzen elő.

Debrecen legszegényebb negyede

A Biczó István kert Debrecen egyik legszegényebb negyede, az elhanyagolt telkeken és régi hétvégi házakban sokan áram és fűtés nélkül élnek. Az Ökumenikus Segélyszervezet debreceni Szociális és Fejlesztő Központjába is többen járnak a Biczó István kertből. A hajléktalanokat és szenvedélybetegeket segítő szervezettől évente 150 függő, főleg drogos kér segítséget a leszokáshoz.

Figeczki Tamás, az intézmény vezetője azt mondta, körülbelül 5 évvel ezelőtt jelentek meg a környéken a dizájner drogok, és egy ideig sokan használták ezeket a szereket. Az utóbbi időben már nem nőtt az új pszichoaktív anyagokat fogyasztók száma, a becslések szerint a függők 40 százaléka él ilyen szerekkel.

A legnépszerűbb szer volt

Az egyik legnagyobb probléma, hogy legtöbbször sem a dílerek, sem a fogyasztók nincsenek tisztában azzal, hogy milyen drog kerül a piacra. Három évvel ezelőtt az ADB-Fubinaca volt a legnépszerűbb szer. A dizájner drogok eleinte azért voltak népszerűek, mert más volt az összetételük, mint a hagyományos kábítószereké, így nem minősültek tiltott szereknek. Vagyis szabadon lehetett kereskedni velük, nem kellett a rendőrségtől tartani.

Azonban a törvénykezés és a hatóságok is felgyorsították a tiltólista frissítését.

A kínai piac is tempót váltott, 2014-ben már hetente két új anyag jelent meg. A gyors fejlesztéseknek azonban megvolt az ára, az anyagok egyre megbízhatatlanabbá váltak, és egyre többen haltak meg. A Nemzeti Szakértői Kutatóintézet vezetője, Csesztregi Tamás szerint mára lelassultak a kábítószer-laboratóriumok is.

Csökken a dizájner drogok aránya

Csesztregi Tamás elmondta, a vizsgálataik kimutatták, hogy az elmúlt 2-3 évben egyre inkább csökken a dizájner drogok aránya a hozzájuk kerülő anyagokban. Míg 2015-ben a klasszikus és a dizájner szerek aránya 50-50 százalék volt, addig az idei évben 35-40 százalékra esett vissza a dizájner drogok aránya, amely komoly visszarendeződést jelent.

Szakértők szerint a jelenség mögött a megváltozott fogyasztói szokások állnak. 2010-ben a dizájner drogok elsősorban partidrognak számítottak, szórakozni vágyó városi fiatalok fogyasztották. Mióta kiderült, hogy sokkal kiszámíthatatlanabbak, veszélyesebbek, mint a korábbi szerek, a fizetőképes közönség inkább visszatért a hagyományos és persze drágább anyagokhoz. Az utóbbi években az olcsó drog elsődleges fogyasztói az elszegényedett emberek lettek.

A halálos drogot áruló debreceni drogdíler ítélete nem jogerős, az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője a bűncselekmények téves minősítése és enyhítése miatt fellebbezett.