Kommandósok őrizték Kisbandit, az alvilág pénztárosát

 

Belga csoki, reszelt torma, kukászacskó, élhajlító – csaknem mindenben utazott Lakatos András, alias Kisbandi és bandája. A kilencvenes években szőtt alvilági történetek egyik főszereplője volt Kisbandi, legutóbb kamionok eltüntetésére alapított bűnszervezetet. A mára jogerőssé vált döntés szerint legalább 350 millió forintot érő árut loptak el és adtak el a feketepiacon. A Kékfény riportja.

Az ügy hat vádlottat sorakoztatott fel, az ítélethirdetésen azonban csak egyikük volt jelen. A férfit géppisztolyos kommandósok kísérték a tárgyalóterembe.

A Kékfény stábja másfél évvel ezelőtt a budapesti Venyige utcai börtönben lehetőséget kapott arra, hogy interjút készítsen azzal az emberrel, akire az alvilág tagjai is vadásztak. Állítólag Kisbandi miatt robbant ki a kilencvenes évek alvilági bandaháborúja, egyesek szerint ő volt a maffia egykori pénztárosa. Bár ő ezt a megnevezést visszautasította.

Kamionokat térítettek el

A vádirat szerint egy becsődölt építési vállalkozó a kétezres évek elején Kisbandihoz menekült, tőle kért pénzt és védelmet. Később együtt hoztak létre egy bűnszervezetet, és beszálltak a nemzetközi árufuvarozásba. Kamionokat térítettek el és raboltak ki. A vádirat szerint 2006-ban kezdték el az üzletet.

Az áruval megpakolt kamionokat hamis fuvarlevelekkel térítették el, így a szállítmányok soha nem érkeztek meg a megrendelőhöz. A bűnszervezet bérelt raktáraiba irányították őket és kipakolták, majd a lopott árut nyomott áron eladták. Ezek az úgymond kamionról leesett termékek hamar vevőre találtak.

Két év nyolc hónap börtönbüntetésre, valamint három év közügyektől való eltiltásra ítélte, nem jogerős határozatában a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) Lakatos Andrást, 2001. október 8-án, akit az eljáró tanács 416 rendbeli csalásban, mint felbujtót,  továbbá négyrendbeli bűnszövetségben elkövetett csalásban ugyancsak, mint felbujtót talált bűnösnek (Fotó: MTI/Rózsahegyi Tibor)

Lakatos Andrást, 2001. október 8-án 416 rendbeli csalásban, mint felbujtót, továbbá négyrendbeli bűnszövetségben elkövetett csalásban ugyancsak, mint felbujtót találta bűnösnek a bíróság (Fotó: MTI/Rózsahegyi Tibor)

Általuk nyoma veszett 22 tonna belga csokoládénak, 35 ezer eurónyi vajnak, több raklap gyógyszernek, fagyasztott kukoricának, de parfümöket, építési habarcsot és gumiabroncsot is loptak. Az áruk egy részét a debreceni piacon adták el.

Az ügyészség szerint a bűnszervezet két hónap alatt összesen 350 millió forintos kárt okozott, ebből csak 80 millió, nagyjából a negyedrésze térült meg.

A Kékfénynek a vádlott kifejtette véleményét, miszerint semmiféle bűnszervezet nem létezett. Szerinte nem volt hosszú ideig összehangolt működés, sem szereposztás és hierarchikus viszony, ezért jogilag nem nevezné magukat bűnszervezetnek.

Kisbandi az éjszaka ismert arca volt

Lakatos András tulajdonképpen mindenkit ismert az éjszakából. Ő volt a nagy pénzcsináló, sokmilliárdos üzleteket hozott össze kapcsolataival, amiért ő maga is százmilliókat kapott jutalékként.

A 90-es évek közepén volt egy elhíresült csalási ügye, olcsó Daciákat ígért több mint négyszáz embernek, akiktől elkérte az autó vételárát, a járművet azonban soha nem kapták meg az ügyfelek. Kisbandi akkor ezért 2,8 év börtönt kapott első fokon, azonban a másodfokú tárgyalást már nem várta meg.

Megszökött és eltűnt

Később kiderült, az Egyesült Államokba menekült, elmondása szerint azért, mert konfliktusba került az éjszaka hírhedt urával, Portik Tamással.

A szökésben lévő férfi akkor felkerült a magyar rendőrség tíz legkeresettebb bűnözőjének a listájára. 2000 nyarán az FBI fogta el Kisbandit Miamiban.

Lakatos András, akit 400 rendbeli csalás miatt körözött a rendőrség Miami egyik szövetségi börtönében 2000. szeptember 3-án (Fotó: MTI) MTI Fotó

Lakatos András Miami egyik szövetségi börtönében 2000. szeptember 3-án (Fotó: MTI)

Lakatos András elmondta, a kilencvenes években Portik Tamás fejébe vette az alvilág központosítását, elhatározta, hogy minden bűnözőtől, drogdílertől, stricitől, tolvajtól és betörőtől sápot szed. Kisbandi úgy fogalmazott: Portik volt számomra az egyetlen ember, aki az igazi maffiát képviselte, neki még a legnagyobb nevek is behódoltak.

Kisbandi bevallotta, ő is beállt a sorba, és tejelt Portiknak, azonban végül besokallt, és ellenségek lettek.

Bűnösnek találták

Lakatos András 2013-ban ismét útra kelt a családjával, megint Portik elől menekült. Hamis útlevéllel Dél-Amerikába szökött, Brazíliában telepedett le. Azonban nemzetközi körözés volt ellene. Brazil nyomozók őrizetbe vették, majd 16 hónapot töltött előzetes letartóztatásban egy ottani börtönben. Azt mesélte, az maga volt a pokol. Több börtönlázadást élt túl, volt, hogy fegyveres testőrök vigyáztak rá.

Kisbandit 2016-ban hozták vissza Magyarországra, és bíróság elé állították a kamionos csalási ügy miatt. Az elsőfokú ítéletet 2017 tavaszán hozta meg a Debreceni Törvényszék. A bíróság bűnösnek találta bűnszervezetben elkövetett csalásért. Kisbandi fellebbezett.

Az elmúlt héten másodfokon a Debreceni Ítélőtábla meghozta döntését. A bíró kijelentette: a vádlottakkal szemben a büntetést bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények miatt tekinti kiszabottnak a Debreceni Ítélőtábla. Jogerősen öt év fegyházra ítélték Lakatos Andrást. A férfi terhelő vallomást tett több leszámolásos ügyben évekkel ezelőtt, ezért is őrizték kommandósok a tárgyalás idején.