Élve temethette el áldozatát az exrendőr

 

Nagy várakozás előzte meg a gyilkossággal vádolt exrendőr első tárgyalását. A vád szerint a férfi aljas indokból ölt meg egy dúsgazdag nőt, és az áldozat még élt, amikor egy mezőn eltemette. Az előkészítő tárgyalás nem járt sikerrel, az ügy januárban valószínűleg zárt ajtók mögött folytatódik tovább. A Kékfény riportja.

Rossz anyagi helyzetben volt a vádlott

A vádlott 1987 őszétől 27 évig szolgált rendőrként – ezúttal viszont őt kísérték bilincsben a tárgyalóterembe. Az ügy biztonsági besorolása miatt a teremben sem vehették le róla, csupán lazíthattak a bilincsen. Előre kitervelt, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt állt a bíróság elé.

Az ügyész annyira jól kivonatolta a vádiratot, hogy az egész ismertetés mindössze öt percig tartott. A vádló a bizonyítékokat is csak felsorolta, a vádlott tettét pedig mindössze pár bővített mondatban foglalta össze. Az exrendőr beszámítható, ezért büntethető – ezt állapította meg elsőként. A vádlott anyagi helyzete rossz, biztos jövedelme nem volt, tartozásai álltak fenn – folytatta.

A vádlott 31 évvel ezelőtt állt szolgálatba. Három éve szerelt le, majd magánnyomozással, őrző-védelemmel foglalkozott. Dolgozott az élelmiszer-kereskedelemben is, de anyagi helyzete nem javult jelentősen.

Dúsgazdag áldozat

Az áldozat – egy dúsgazdag asszony – még a rendszerváltozás előtt ment férjhez, és házastársa később egy nagy magyar bolthálózat egyik vezetője lett. A kapcsolatuk időközben megromlott, pénzügyi vitáik támadtak, de hivatalosan nem váltak el. A család együtt tartotta kézben a céget.

A vádlott korábbi élettársán keresztül ismerte meg az áldozat férjét, és tudott pénzügyi nézeteltéréseikről. Úgy gondolta, megpróbál hasznot húzni a szorult helyzetükből. A vádirat szerint a vádlott megfigyelte vagy megfigyeltette a nőt. 2017. április 13-án az asszony egyedül ült a kocsijában egy áruház parkolójában. A vádlott előzetes engedélykérés nélkül beült mellé, még csak be sem mutatkozott. Előadta, hogy a nő férje 40 millió forinttal tartozik neki, amit az asszony miatt nem kap meg. Az exrendőr nem fenyegetőzött, de a vádirat szerint búcsúzóul azt mondta: a társai nem lesznek olyan kíméletesek, mint ő. Ezután kiszállt és elhagyta a helyszínt.

Élve eltemetve

A vádlott lelepleződésétől tartva elhatározta, hogy megöli a sértettet. Újabb találkozót beszélt meg a nővel, aki besétált a csapdába. Az asszony beült az exrendőr autójába, majd Újhartyán felé indultak. A vád szerint egy erdős területre hajtottak, ahol a vádlott kiszállította az áldozatot, fojtogatta, többször is megütötte a fejét, majd egy zsebkéssel háromszor is megszúrta.

A nő mégsem sérüléseibe halt bele. A vádlott gödröt ásott, és abba helyezte az asszonyt, aki ekkor még élt, vagyis a vád szerint a feltételezett tettes élve temette őt el. A holttestére három héttel később kereső kutyák segítségével bukkantak rá, a Kékfény információi szerint az áldozat megfulladt.

Balogh Sándor igazságügyi orvosszakértő szerint a tettesek ilyen esetben azt hiszik, hogy az áldozatok már halottak, csakhogy az élve temetés akkora sokkot okoz a szervezet számára, hogy még a legsúlyosabb sérültek is magukhoz térhetnek a föld alatt. Ezt a nyomozók mindig meg tudják állapítani abból, ha például az áldozatok körme szennyeződik a körülötte lévő anyaggal. Az élve eltemetettek halálához általában fulladás vezet, de sokk okozta szívroham vagy agyvérzés is végezhet velük.

Az ítélet akár életfogytiglani is lehet

A vádlott a vád szerint a gyilkossággal leplezni akarta korábbi pénzkövetelését. Ez jogilag aljas indok. Ezt az előre kiterveltség és a különös kegyetlenség is hatványozza. Háromszorosan minősített emberölésért akár tényleges életfogytiglanit is kaphat a korábbi rendőr – ha bűnös.

A védője kérvényezte, hogy a nyilvánosság kizárásával folytassák le az előkészítő ülést. Igényét nem indokolta meg, a bíró szerint azonban meg kell teremteni a lehetőséget, hogy a vádlott ügyvédje zárt ajtók mögött ismertethesse vele kérése okait. Az előkészítő ülésen tehát nem született ítélet. A felek január 22-én gyűlnek össze ismét.