Kolumbiai drogmilliárdok tisztára mosása miatt indult per

 

Több tucat gyanúsított terjesztette a kábítószereket Nyugat-Európában, az ebből befolyt összegeket pedig magyar és szlovák bankokból utalták el kínai és hongkongi számláikra. Büntetőtárgyalásuk hétfőn kezdődött a Fővárosi Törvényszéken.

Az első előkészítő ülésen ismertetett vádirat szerint a 2010-es évek első felében Nyugat-Európából Magyarországra szállították a drogeladásból származó készpénzt, majd innen különböző számlákra utalták el. Egy kolumbiai drogkartellel együttműködő vietnami férfi megbízásából az elsőrendű vádlott, egy itt élő egyiptomi férfi és néhány társa szervezte meg a pénz rendszeres összegyűjtését, Budapestre szállítását, majd magyarországi és szlovákiai bankokból kínai, hongkongi bankszámlákra utalását.

Fotó: MTI/Varga György

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)

A futárok kettesével utaztak Németországba, Hollandiába, Belgiumba és Spanyolországba, hogy átvegyék a szervezet helyi tagjaitól a 100 ezer és 400 ezer euró közötti készpénzt, majd autójuk rejtekhelyére dugva Magyarországra hozták a bevételt. A futárok egy-egy útért 30-70 ezer forintot kaptak. Az első- és a másodrendű vádlottnak – az egyiptomi férfinak és feleségének – százmilliós, a harmad- és a negyedrendű vádlottnak tízmillió forintos nagyságrendű haszna származott a bűncselekményekből.

Az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlott összesen több mint 18 milliárd forintnyi, bűncselekményből származó pénz tisztára mosásában vett részt. A vádirat kitér arra is, hogy a vádlottaknak egyértelműen tudniuk kellett, hogy a pénz bűncselekményből származik és ők bűnszervezetben vesznek részt. Egy másik vádpont szerint a 35 vádlott közül néhányan sok száz milliós cigarettacsempészésben is részt vettek és ebből százmilliós haszonra tettek szert.

Sajtóinformációk szerint a vietnami férfit az Egyesült Államok hatóságai vonják felelősségre.

A hétfői előkészítő tárgyaláson Molnár Csaba, az elsőrendű vádlott védője az eljárás megszüntetését indítványozta, azzal érvelve, hogy pénzmosás elő-bűncselekménye, a drogkereskedelem – amelyből a tisztára mosott pénz származott – nem kellően alátámasztott, ennek hiányában pedig a pénzmosás sem állapítható meg. A bíró azonban elutasította az ügyvéd indítványát azzal, hogy a bírói gyakorlat szerint elegendő, ha megalapozottan feltehető az elő-cselekmény, ráadásul a bizonyítás részeként még vizsgálni fogják ezt a kérdést is.

Hétfőn megkezdődött a vádlottak meghallgatása, ők többnyire tagadták bűnösségüket és jelezték, hogy egyelőre nem akarnak vallomást tenni. A büntetőperben várhatóan újabb előkészítő üléseket tart a Fővárosi Törvényszék, mielőtt az érdemi tárgyalást, a bizonyítást megkezdi.

Képünk illusztráció.