Sokkolnak, így csalnak ki milliókat az unokázós szélhámosok

 

Hetente egymilliós bevételük is lehetett a napokban elfogott unokázós csalóknak. A banda tagjai ábécérendben mentek végig a telefonkönyvön, és naponta akár több száz számot is felhívtak, ha pedig idős ember vette fel a telefont, azonnal belekezdtek az ijesztő mesébe. Az évek óta ismert trükk még mindig hatásos, a budapesti bandának több tucat áldozata lehetett. A Kékfény riportja.

Unokázókat fogtak el a Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei. Egy férfit és egy nőt a XV. kerületi otthonában, harmadik társukat pedig a XIII. kerületben vették őrizetbe. A nyomozást a XVIII. kerületi Rendőrkapitányság indította, de nem volt olyan kerülete Budapestnek, ahol a csalók ne próbálták volna átverni idős áldozataikat.

Potyondi István alezredes, bűnügyi osztályvezető a Kékfénynek beszámolt egy áldozat vallomásáról, amelyből az derült ki: éjfél után csörgött a telefonja, egy női hang sírva közölte, hogy balesetet szenvedett, és pénzt kért tőle, hogy a balesettel kapcsolatos költségeit rendezni tudja. Az idős hölgy arra gondolt, hogy valamelyik rokonáról van szó, és – elég nagy összeget – egymillió-kétszázezer forintot átadott egy személynek, aki a nő ismerősének adta ki magát.

Az úgynevezett unokázós módszer nem új, évek óta verik át így az idős embereket a csalók, akik találomra felhívják az áldozatot, az unokájukként mutatkoznak be, és valamilyen ürüggyel – általában egy kitalált baleset történetével – pénzt kérnek.

Az unoka balesetet szenvedett

Az idős asszonynak eszébe sem jutott, hogy átverhették, csak az unokája miatt aggódott. Aztán később, amikor a rokonaival beszélt, kiderült, hogy semmilyen baleset nem történt, az unoka jól van.

Az alezredes beszámolt róla, hogy ebben a konkrét esetben nagyon kevés információból tudtak elindulni, hiszen az éjszakai órákban az idős sértett nehezen tudta megfigyelni a pénz átvevőjét, illetve a telefonhíváson kívül nem volt egyéb információ – a nyomozók mégis tíz nap alatt felderítették az elkövetőket.

Száznegyven bűnjelet foglaltak le a gyanúsítottaknál tartott házkutatás alkalmával: telefonok, SIM-kártyák, telefonkönyvek, jegyzetek. A csalók módszere pofonegyszerű volt, egy budapesti telefonkönyvből egymás után kezdték el hívni a számokat, és a csapat mind a három tagjának megvolt a maga szerepe: a rendőr, a mentő vagy „egyéb” rokon, akinek a szélhámosok átadják a telefont, hogy a történet még hihetőbb legyen.

A banda harmadik tagja volt általában a futár: a taxisként dolgozó férfi ment el a pénzért.

A kamu uzsora is jól fizet

A csalók naponta legalább 150 számot hívtak, és a nyomozás adatai szerint olyan is előfordult, hogy egyetlen nap alatt több mint 600 hívást kezdeményeztek. Arra is volt példa, hogy egy áldozattal legalább egy órán keresztül beszéltek. Megérte nekik, hiszen a rendőrök becslése szerinte hetente akár több millió forintot is össze tudtak szedni.

Egy egri banda módszere hasonló volt, az elkövetők az egész országban portyáztak. Találomra hívtak fel embereket, és ha a hangjuk alapján idősebbnek gondolták őket, az unokájuknak adták ki magukat. A banda tagjai általában nem balesetre hivatkoztak, hanem azt állították, hogy szerencsejáték vagy uzsorakölcsön miatt kerültek bajba.

Összesen 19 embert tudtak becsapni, volt, akitől majdnem hárommillió forintot csaltak ki. A bíróság múlt hét csütörtökön akart ítéletet hirdetni, de elnapolták a tárgyalást, ám a bíró felolvasta a két vádlott priuszát. Egyiküknek 32, a társának 30 oldalas volt a bűnügyi előélete, és több, a mostanihoz hasonló ügy is folyamatban van ellenük.

Szolnok, 2016. december 16. D. Sándorné, a Kun-Mediátor Kft. csalás miatt keresett, Belize-ben elfogott vezetője 2016. december 16-án a Szolnoki Törvényszéken, ahol előzetes letartóztatásáról dönt a bíróság. A nő Bróker Marcsi néven vált ismertté. MTI Fotó: Mészáros János

Kreatívak a csalók

„Édesanyámék lefekvéshez készültek, amikor felhívták őket telefonon, elmondásuk szerint az én hangomon, az én nevemben jelentkezett be valaki azzal, hogy engem elraboltak és megvertek, és pénzre van szükségem, és adjanak négymillió forintot”.

„Egy nagyon súlyos balesetet szenvedett a lányom és a vőm. Mind a kettő kritikus állapotban van, egy budapesti magánkórházban vannak.”

„– Szia, mama! Iszonyú nagy bajban vagyok, tudsz adni pénzt nekem?
– Hát mennyit?
– Gondoltam egy-kétezer forintot… Mennyi van, mama?”

Három történet, három becsapott családról. Mindegyikben közös, hogy rájuk is a szívbajt hozták, és pénzt kértek a trükkös csalók. A lényeg a sokkolás: ha eléggé ráijesztenek egy nagyszülőre, akkor másra sem tud gondolni, csak hogy megmentse bajba jutott hozzátartozóját.

A Facebook kincsesbánya

De vannak kifinomultabb módszerek is. Egy név nélkül nyilatkozó férfi korábban arról mesélt a Kékfénynek, hogy az ő szüleit azzal rémisztgették, hogy vele baj történt. A férfinak az volt az érzése, mintha előtte kifigyelték volna, nem csak úgy találomra telefonáltak.

„Tudták, hogy nem vagyok itthon, tudták, hogy külföldön voltam ebben az időben, illetve tudtak a körülményeimről, tudták a feleségem nevét például” – mesélte a műsor riporterének.

A közösségi hálón sokat elárulhatnak magukról és hozzátartozóikról az emberek. Egy régi családi fotó már elég, hogy az idegenek képben legyenek – állította egy korábbi riportban a Budapesti Rendőr-főkapitányság rablási osztályának vezetője, Nyerges Béla.

Rendőrök figyelmeztetik az időseket

Egy a budapesti lakótelepi házban korábban már több idős embert is rászedtek. Rendőrök látogatták meg a lakókat, azokat, akiket már becsaptak, és azokhoz is becsengettek, akiket még nem, és mindenkinek személyre szabott bűnmegelőzési tanácsokat adtak.

Hívjon fel rokonokat, ismerősöket, családtagokat, a rendőrség munkatársát, hogy valóban történt-e ilyen baleset az unokával. Érdemes átkopogtatni akár a szomszédba is, hiszen ha már ketten kezdünk gondolkodni, hogy mit lehet tenni, akkor már közelebb kerülünk ahhoz, hogy ne váljunk áldozattá – mondta a Kékfénynek korábban Oláh-Paulon László, a BRFK bűnmegelőzési osztályának vezetője.

Potyondi István szerint ez a fajta bűncselekménytípus olyan réteget vesz célba, amely eleve kiszolgáltatottabb az átlagos állampolgárnál. A BRFK készíttetett is egy ilyen kis cédulát az idősek számára, amit a telefonzsinórra lehet felakasztani, és egy-két egyszerű módszer olvasható rajta: „Mindig ellenőrizze, kivel beszél! Ne feledje, a trükkös csalók unokájának vagy gyermekének adják ki magukat, balesetre hivatkozva kérnek öntől pénzt vagy ékszereket.”

A XVIII. kerületi nyomozók által elfogott banda tagjai előzetes letartóztatásban vannak, egyelőre csak egyikük tett beismerő vallomást. A nyomozók eddig több tucat sértettet találtak, de biztosak benne, hogy ahogy halad előre a nyomozás, még több áldozat jelentkezik.