Gyerekeivel fajtalankodott a rendőrgyilkosság társtettese

 

Szexuális erőszak gyanújával a Heves Megyei Főügyészség indítványára letartóztatták azt a férfit, akit a rendszerváltás előtti évtizedek egyik ismert gyilkossági ügyében társtettesként, több ember – köztük egy rendőr – megölése miatt életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek, majd a börtönből feltételes kedvezménnyel szabadult – közölte pénteken a megyei főügyész az MTI-vel.

Szalóki Zoltán tájékoztatása szerint az úgynevezett Soós-ügyben 1980-ban életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt férfi – akinek egykori társait kötél általi halálra ítélték és még abban az évben kivégezték – 2000-ben feltételes kedvezménnyel szabadult. Hét évvel később újra bíróság elé állították vagyon elleni bűncselekmények elkövetése miatt, és felfüggesztett szabadságvesztést kapott.

Tavaly őszig Tarnaszentmiklóson lakott élettársával, akivel közösen nevelték két kiskorú gyermeküket: egy fiút és egy lányt. A gyanú szerint az 59 éves férfi a gyermekeket többször megerőszakolta a falu egy lakatlan, romos házában. Emiatt ellene tizenkettedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett szexuális erőszak miatt indult eljárás.

Az élettársi kapcsolat felbomlása után Győr-Moson-Sopron megyébe költözött, ahol elfogták és őrizetbe vették. Gyermekei ez év áprilisától nevelőszülőknél élnek.

A megyei főügyészség azért kezdeményezte letartóztatását, mert feltételezhető, hogy szabadlábon hagyása esetén megszökne, elrejtőzne, valamint a büntetőeljárásban résztvevők – különösen a sértettek és a vele hozzátartozói viszonyban álló tanúk – megfélemlítésével vagy jogellenes befolyásolásával veszélyeztetné a bizonyítást, illetve újabb bűncselekményt követne el – fogalmazott Szalóki Zoltán, és hozzátette: a jelenlegi eljárás tárgyát képező bűncselekmények büntetési tétele öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés.