Antik kincseket rejtett a szántóföld

 

Egy ajándékba kapott fémkeresővel engedély nélkül kutatott a férfi régészeti leletek után több kistelepülés, például Hetes, Orci, Somodor, Zimány és Magyaratád melletti szántóföldeken. Két és fél évig járta fémdetektorral a somogyi kistelepülések szántóföldjeit, ahol több száz régi pénzérmét és egyéb használati tárgyakat is talált. A Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség folytatólagosan, kisebb értékre, régészeti leletre elkövetett lopás bűntette miatt vádat emelt ellene.

A férfi kutatásai rendszerint sikerrel jártak, ugyanis több száz, régészeti leletnek minősülő tárgyat talált: pénzérméket, köztük az ókorból I. és II. Constantinus, Commodus császárok korából, a sisciai verdéből származó érméket, az Árpád-házi uralkodók korából II. András dénárt, vagy a későbbi középkorból származó Hunyadi Mátyás, II. Lajos, illetve II. Mátyás nevével fémjelzett dénárokat is – derül ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményből. A szántóföldek felszínén őskorból származó magkövekre és pattintékokra is rálelt, valamint különféle ékszerekre, állatfigurákra.

A régészeti leletek a Magyar Állam tulajdonát képezik, a vádlott azonban a megtalált tárgyakat hazavitte, és egy internetes eladási portálon árulta. Ez lett a veszte, mivel az örökségvédelmi hatóság munkatársai a hirdetések alapján tettek feljelentést ellen, így indulhatott meg a nyomozás. Az ügyészség a büntetlen előéletű 37 éves vádlottal szemben próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását és az eladott régészeti leletekből származó pénzösszegre vagyonelkobzást indítványozott.