Élőben közvetítette a ceglédberceli balesetet a kisbusz sofőrje – videó

 

Élőben közvetítette az egyik közösségi portálon a kilenc ember halálát okozó ceglédberceli balesetet a kisbusz sofőrje – közölték romániai hírforrások.

Az Adevarul bukaresti napilap internetes oldalán és több más romániai portálon is közzétett felvételen az látszik, hogy a sofőr önmagát is filmezi, majd a telefonja kameráját az út felé fordítja, és egy egyenes útszakaszon egy kisbusz, valamint egy teherautó előzésébe kezd. Jól látható, hogy jön szembe a piros fülkéjű teherautó, de a sofőr semmit nem próbál tenni azért, hogy elkerülje az ütközést.

MTI-fotó: Mihádák Zoltán

A román sajtóba a felvételnek egy olyan változata került, amelyen a minden bizonnyal sokadjára lejátszott közvetítést nézi, és román nyelven kommentálja egy férfihang, miközben a háttérben zene hallatszik. Azt állapítja meg, hogy a sofőr bizonyára azért nem figyelt az útra, mert előzés közben olvasta az élő közvetítéséhez fűzött kommentárt.

Tizenhét gyermek maradt árván

A Digi 24 hírtelevízió szerint a kisbusz Szlovéniából tartott Románia felé. Utasai a Maros megyei Désfalváról (Deaj) származtak. Többnyire alkalmi mezőgazdasági munkából élő roma férfiak és nők a ceglédberceli közúti baleset halálos áldozatai.

Sagyebo István, a Maros megyei Balavásár (Balauseri) polgármestere az MTI-nek elmondta, az áldozatok közül négyen a községhez tartozó Egrestő (Agristeu) lakosai. Két áldozat élettársi viszonyban élt egymással, hat gyerek maradt árván utánuk. A másik két egrestői áldozat egyikének két gyermeke maradt árván. A polgármester elmondta, hogy a községben élő roma családok általában a román és a magyar nyelvet is beszélik, az elhunytak gyerekei román tannyelvű iskolába járnak.

Sagyebo István azt mondta, hogy szerdán a községháza hivatalnoka meglátogatta a családokat, és megvizsgálta szociális helyzetüket. Az elmúlt időszakban az elhunytak egyike kapott szociális segélyt a hivataltól. „Egyelőre tájékozódunk, és próbáljuk rendezni az árván maradt gyermekek helyzetét” – jelentette ki a polgármester.

Székely László, a Maros megyei Mikefalva (Mica) polgármestere azt mondta: a gépkocsit a községhez tartozó Désfalván (Deaj) élő, fuvarozással foglalkozó vállalkozó vezette, akinek két gyermeke maradt árván. Az autóban utazott ugyanakkor egy, a községhez tartozó Felsőkápolnán (Capalna de Sus) élő testvérpár és egyikük felesége. A felsőkápolnai áldozatok után három gyerek maradt árván. A polgármester elmondta, hogy valamennyien a helyi roma közösség tagjai voltak, és alkalmi külföldi mezőgazdasági munkákból tartották fenn magukat.

A román külügyminisztérium kedden késő este azt közölte, hogy az áldozatok nagy számára való tekintettel a holttestek hazaszállításának a költségeit a minisztérium sürgősségi alapjából fedezik.

A szakemberek vizsgálják a roncsokat

Cegléden vizsgálják a felismerhetetlenségig összeroncsolódott kisbuszt. A karosszéria-elemeket külön-külön vizsgálják. Az autóbontó telepen dolgozók az M1 riporterének elmondták, soha nem találkoztak még hasonlóan tragikus esettel. A rendőrség még vizsgálja a roncsokat, a vizsgálatot követően a baleset körülményeiről többet tudhatnak majd.

Az M1 riportere Désfalváról jelentkezett, aki elmondta, megrázta a falut a tragédia. A kisbusz sofőrje désfalvai volt, a másik nyolc áldozat környező falvakból származtak. A sofőr sógornőjével beszélt az M1 riportere, aki elmondta, hogy élőben követték végig a balesetet, hiszen azt a sofőr élőben közvetítette az interneten.

Az M1 riportere elmondta: 17 gyermek maradt árván a baleset után, van, aki mindkét szülőjét elveszítette a balesetben.