Újabb három ember kerülhet előzetesbe a Czeglédy-ügyben

 

A Csongrád Megyei Főügyészség szerdán indítványt tett a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája felé, hogy a Czeglédy Csaba és társai ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult ügyben újabb három személy előzetes letartóztatását rendelje el – közölte az ügyészség honlapján.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság Csongrád megyei vizsgálati osztálya előtt folyamatban levő büntetőeljárásban a hétfőn négy személy őrizetbe vételét rendelte el a nyomozó hatóság többek között a szökés, elrejtőzés veszélye, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye okán – közölte az ügyészség. Az őrizetbe vétel után gyanúsítottként kihallgatták őket, majd a Csongrád Megyei Főügyészség a nyomozó hatóságok előterjesztésére indítványozta három személy vonatkozásában a legsúlyosabb kényszerintézkedés, az előzetes letartóztatás elrendelését.

Valamennyien a szombathelyi székhelyű Humán Operátor Zrt. alkalmazottai voltak, és valamennyien az iskolaszövetkezetek tényleges irányításában is részt vettek, amellyel összefüggésben általános forgalmi adó adónemben, valamint a munkáltatáshoz kapcsolódó közterhek tekintetében mintegy 6,2 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek. Mindhárom gyanúsított a megalapozott gyanú szerint a 2011 és 2017 között nyújtott segítséget a bűnszervezet bűncselekményt megvalósító magatartásához – áll a közleményben.

A főügyészség álláspontja szerint a megalapozott gyanún túlmenően az előzetes letartóztatás különös okai, így az eljárás meghiúsításának a veszélye, valamint a szökés, elrejtőzés veszélye is fennáll, ezért indítványt tett vonatkozásukban az előzetes letartóztatás egy hónapra történő elrendelésére.

A hétfőn őrizetbe vett negyedik gyanúsított tekintetében, a gyanúsítottkénti kihallgatást követően az őrizetbe vételt a főügyészség megszüntette, mivel annak törvényi okai a továbbiakban már nem álltak fenn, és indítványt tett lakhelyelhagyási tilalom elrendelésére.

Az ügyészi indítványokról szerdán dönt a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája.