Kutyalopás buktatta le tizenöt év után a fiatal nő gyilkosát

 

2003 szeptemberében az út szélén találtak rá elhagyott biciklijére és papucsára, ő azonban eltűnt. Másnap a Mosoni-Duna szakasz árterének töltésén egy kutyasétáltató bukkant Tompa Eszter holttestére.

„Tudom, hogy bűnhődnöm kell, akkor is, ha több mint 14 év óta ezt teszem. Azóta egyetlen nyugodt napom és éjszakám sincs” – ezt mondta Tompa Eszter gyilkosa a bíróság előtt.

Hátborzongató, de hiába kereste a rendőrség fáradhatatlanul közel másfél évtizeden át. Ha a férfi ez idő alatt nem kerül megint összetűzésbe a törvénnyel, talán a mai napig rejtély marad, ki ölte meg a fiatal nőt.


A 22 éves Tompa Eszter a halála óta szinte legendává vált Győrben és környékén. 2003 szeptemberében az út szélén találtak rá elhagyott biciklijére és papucsára, ő azonban eltűnt. Másnap a Mosoni-Duna szakasz árterének töltésén egy kutyasétáltató női holttestre bukkant. Eszter volt az. Hajtóvadászat indult a tettes után, ám hamar kiderült, hogy a nő gyilkosát nem az ismerősei között kell keresni. Egy vadidegent pedig szinte lehetetlen megtalálni, a nyomozók sötétben tapogatóztak.

A bíróság előtt álló férfi azonban 2016 év végén nagy értékű kutyakölyköket lopott, amiért felfüggesztett börtönre ítélték. A vizsgálat során DNS-mintát vettek tőle a rendőrök, és kiderült, hogy az megegyezik a Tompa Eszter gyilkosa által hátrahagyott nyomokkal. Így bukott le.

Győr, 2017. január 13. Egy tizennégy évvel ezelőtt elkövetett gyilkossággal gyanúsított férfit őriznek a rendőrök a Győri Járásbíróság folyosóján 2017. január 13-án. A bíróság döntött a férfi előzetes letartóztatásáról, akit a tizennégy évvel ezelőtti gönyűi gyilkossággal, az akkor 22 éves győri Tompa Eszter megölésével gyanúsítanak. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Egy tizennégy évvel ezelőtt elkövetett gyilkossággal gyanúsított férfit őriznek a rendőrök a Győri Járásbíróság folyosóján 2017. január 13-án. A bíróság döntött a férfi előzetes letartóztatásáról, akit a tizennégy évvel ezelőtti gönyűi gyilkossággal, az akkor 22 éves győri Tompa Eszter megölésével gyanúsítanak.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Vidákovich Gábor, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság címzetes rendőr-alezredese azt mondta: nagyon precízen, körültekintően lefolytatott helyszíni szemle során rögzítettek olyan nyomokat, melyek alapján a konkrét személyt be tudták azonosítani. Így találtak rá akit S. Attilára.

Vidákovich Gábor volt az, akinek végül sikerült megtörnie a makacsul tagadó, 36 éves Attilát, aki a gyilkosság idején szintén huszonkét éves volt, mint az áldozata.

Egy nagyon fiatal, szép, kedves lányról van szó, akit mindenki szeretett. Nagyon sokan ismerték a környéken, pincérnőként dolgozott egy ismert győri étteremben – fogalmazott a rendőr.

Megállt mellette egy autó, majd eltűnt Eszterrel

Aznap délután két kislány még találkozott a fiatal nővel, aki ezen az úton biciklizett, a Győr közelében lévő tanyavilágban, Sashegypusztán lakó szüleihez. A gyerekek távolról annyit láttak, hogy megállt mellette egy autó, amiből egy férfi szállt ki. Aztán Eszter és az autó is eltűnt.

Mintha láttak volna valamit a gépkocsi sofőrje és Eszter között. Nem tudták egyértelműen megmondani, hogy mi az, de valami konfliktus történhetett.

A beismerő vallomása után Attilát elvitték a gázolás helyszínére. Esztert egy műanyag baba helyettesítette, gyilkosának így kellett eljátszania, hogy mit tett vele.

A rendőrök szerint a hivatásos sofőrként dolgozó férfi aznap azért járt a környéken, mert rendszeresen gázolajat lopott a munkahelyéről, amit mindig arrafelé rejtett el a bozótosban. A nyomozók döbbenten hallgatták, amikor Attila elárulta: véletlenül elgázolta a fiatal nőt, miközben a telefonjával babrált.

Egy csattanásra lett figyelmes, és amikor felnézett, észlelte, hogy egy bicikliző lányt elütött. Elmondása szerint még a tekintetük találkozott is.

Azt hitte, hogy a lány halott

Tompa Eszter a kerékpárjával együtt eldőlt, részben az aszfaltra, részben az út melletti füves részre esett. Közben felkiáltott, feljajdult, majd pár percre elveszítette az eszméletét. A vádlott fékezett, megállt és visszatolatott.

A férfi azt hitte, a lány halott. Úgy döntött, elviszi a helyszínről, nehogy kiderüljön: ő okozta a balesetet.

A gépkocsija csomagtartóját felnyitotta, a kalaptartót a hátsó ülésre dobta, majd a 164 cm magas sértettet a csomagtartóba rakta, bezárta.

Ezt a jelenetet láthatták messziről a kis szemtanúk, akik egy arra járótól segítséget kértek. Keresni kezdték a nőt a bozótosban, de senki nem felelt a kiáltásokra. Eszter eközben éledezni kezdett kábulatából. Halálfélelmet érezhetett, amikor ráeszmélt, hol van. Szabadulni próbált.

Attila kopogást, kaparászást, mozgást hallott hátulról, ekkor döbbent rá, hogy áldozata még él. Pánikban végiggondolta, hogy az áldozat feljelentheti. Akkor pedig felelősségre vonják és mindenét elveszti. A jogosítványát is féltette, azzal kereste a kenyerét. Lehajtott erre a kietlen földútra, felnyitotta a csomagtartót, a kézzel-lábbal védekező sértettet kihúzta, és hosszan, több méteren át vonszolta a gazos-bokros területen.

Majd a hanyatt fekvő, tiltakozó lány fejét, arcát többször, kis-közepes erővel megütötte. Kézzel befogta a száját, megragadta a nyakát, közepes-nagy erővel fojtogatta őt. A vergődő sértett hosszasan fuldoklott, bántalmazása legalább fél órán át tartott.

A nő még mindig élt. Ekkor az eldobált szemét között Attila talált egy bálakötöző zsineget. Hosszú agónia következett, mire az áldozat megfulladt.

Mintha semmi sem történt volna

Aztán mintha mi sem történt volna, a férfi visszazökkent másik életébe. Beült, megfordult, és elment a kislányáért az óvodába. Aznap késő délután még visszament a tetthelyre a holttestért, és a Mosoni-Duna szakasz árterének töltésére hozta.

Legurította a bozótosba, itt talált rá egy arrajáró. Aztán Attila ismeretlen helyre rejtette az autót, otthon pedig azt hazudta, hogy ellopták. És ettől kezdve megkezdődött az idegőrlő titkolózás. A férfi annyira retteghetett a lebukástól, hogy képes volt kettős életet élni, még a legközelebbi családtagjait se avatta be.

Általános tapasztalat, hogy ha egy gyilkosságról nem csak az elkövető tud, akkor az idővel kiderül. Ebben bíznak a rendőrök: hátha valaki elszólja magát, vagy idővel megváltoznak az emberi viszonyok, és a bosszúszomjas szeretők, az ellenséggé vált barátok feldobják a tettest. Attila azonban soha senkinek nem mondott semmit.

Ám annyira mégsem volt óvatos. Nem húzta meg magát, nem lapult csendben, épp ellenkezőleg: a kutyalopással felhívta magára a figyelmet. A férfi talán nem is sejtette, hogy perdöntő nyomokat hagyott hátra.

Ma már egyetlen csepp nyálból, izzadtságból, szemöldökből kihullott szőrszálból vagy bőrdarabkából meg lehet állapítani, hogy kitől származik. A rendőrség adatbázisában százezres nagyságrendben sorakoznak a különböző ügyek gyanúsítottjaitól levett minták. Ha új DNS kerül bele, a rendszer azonnal kidobja, ha egyezést mutat valakiével.

Nem tanúsított ellenállást

A megyei rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya 2017. január 11-én a hajnali órákban végül elfogta Attilát.

Munkába indult ezen a hajnalon, és az elfogás során semmiféle ellenállást nem tanúsított. Semmit nem mondott, a rendőrség utasításait végrehajtotta. Beült az autóba, és ott várta a sorsát.

Az úgynevezett leplezéses gyilkosságok mindig megdöbbentőek, mert az elkövető egy jóval kisebb súlyú bűncselekményt akar megúszni a gyilkossággal. Jelen esetben egy gázolást egy gyilkossággal. A legmegrázóbb, hogy Attila brutális tettének még a saját védelme szempontjából sem volt semmi értelme.

A közlekedési baleset során Tompa Eszternek legfeljebb 8 napon belül gyógyuló sérülése keletkezett.

Az orvosszakértői boncolás során megállapították, hogy a halálát okozó fojtáson kívül a testén nem voltak olyan sérülések, ami megakadályozta volna, hogy nagyon rövid időn belül felépüljön – mondta Vidákovich Gábor.

A bűnügy miatt családok mentek tönkre. Az áldozat édesanyja már nem érhette meg, hogy kiderüljön, ki a tettes. Utolsó éveit felemésztette a bánat. Attila párja és most 20 éves lánya mit sem sejtett a férfi sötét titkáról, az elfogásakor összetörtek.

A férfi a bíróságon azt mondta: tette meghatározta életét a 13 év során. „Gyakran volt olyan, hogy csak meredtem magam elé, néztem ki a fejemből, és azt kérdeztem magamtól, hogy történhetett ez a szörnyűség” – fogalmazott.

A Győri Törvényszéken kezdődött büntetőperében aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolják Attilát. A férfi azóta tudhatja már, hogy minősített emberölésért akár életfogytiglant is kaphat, mert a tárgyaláson megváltoztatta az elfogásakor tett beismerő vallomását. Tagadja, hogy durván bántalmazta áldozatát, és azt állítja, nem azért ölt, mert leplezni akarta, hogy elütötte a lányt. Más magyarázatot azonban nem tudott adni a gyilkosságra.