Két nap alatt két gyermeket gázoltak el a fővárosban

 

Tegnap reggel egy nyolcéves kisfiút ütött el egy BKK-busz a Keleti pályaudvar közelében. Kórházba vitték, de már nem tudták megmenteni az életét. Információk szerint egy négysávos úton próbált átmenni, méghozzá olyan helyen, ahol nincs zebra. Ma reggel pedig a XIII. kerületben gázolt el egy személyautó egy kisgyermeket.

A gyereknek a lába sérült meg, azonnal kórházba vitték. Hogy pontosan mi történt, egyelőre nem lehet tudni, csak annyit, hogy személyautó gázolta el.

Borbély Zoltán közlekedési szakjogász elmondta, ilyen esetekben nehéz a jogi felelősségről beszélni. A gyermekeknek nincs semmilyen büntetőjogi felelősségük, a sofőr felelősségét műszaki szakértői és orvos szakértői véleményezések együttes kirendelésével és bevonásával lehet megoldani.

Az orvos ilyenkor figyelembe veszi a gyermek sérülését, a halál beálltának valós okát, a műszaki szakértő pedig azt ellenőrzi, hogy történt e valamilyen közlekedési szabályszegés, amely bizonyítható mind egy buszvezető vagy egy személyautó esetében.

Hozzátette, természetesen a gyermekekre is vonatkoznak a KRESZ szabályai, a vizsgálat azt is kimutathatja, hogy ők nem tartották be a közlekedési szabályokat, sajnos gyakori eset, hogy a gyermekek átszaladnak az úttesten, akár olyan helyen is, ahol nincs zebra, vagy ahol fokozottan veszélyes az átkelés.