Magyarország méztermelő nagyhatalomnak számít az Európai Unióban

 

A Szövetségben a magyar mézért elnevezésű új kiadvány a méhészeti ágazat és az Agrárminisztérium közös munkájának kiemelkedő eredményeit összegzi.

Az a szövetség, amely a magyar méhészek és a magyar kormány között megvalósult, nemcsak Magyarországon, de az Európai Unió színterén is eredményre vezetett – közölte Nagy István agrárminiszter az M1 Magyar gazda című műsorában. Elmondta, ez egy komplex szövetség, amely többek között azt a célt szolgálja, hogyan tudnak beporzási támogatást fizetni a méhészeknek mintegy 600 millió forint értékben, és hogyan növeljék a méhészeti nemzeti program forrásait.

(Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

(Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Továbbá több lehetőséget biztosít ahhoz, hogy technológiai korszerűsítéssel

megújuljanak a magyar méhészetek.

Sorra veszik azokat a szempontokat is, miként tudnak piacvédelmet nyújtani a méhészek számára, hogyan tudnak küzdeni a mézhamisítás ellen. Arra is figyelnek, hogy úgy nyújtsanak és biztosítsanak utánpótlást a méhésztársadalom számára, hogy vonzó és versenyképes legyen a pálya. A kiadvány ezeket a dolgokat foglalja össze – sorolta Nagy István.

Hazánk méztermelő nagyhatalom

Magyarország méztermelő nagyhatalomnak számít az Európai Unióban. Mindez hazánk természeti adottságainak, valamint a méhészek szaktudásának köszönhető. Évente körülbelül 25–35 ezer tonna mézet termel Magyarország évente, melynek 50–60 százaléka akácméz – jelentette ki Fekete József, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület alelnöke.


Megjegyezte, jelenleg Magyarországon 1,2 tized millió magyar családot lát el 21 ezer méhész. A jó minőségű magyar méz a méhészek megfelelő szakértelmének köszönhető, és annak a növénytakarónak, amiről a méhek hordják a nektárt – tette hozzá.

A magyar méz és méhészet védelme érdekében

a kormány sikeresen lépett fel az Európai Unióban.

Az Európai Parlament által elfogadott magyar mézjelentés részletesen taglalja a méhészeti ágazat előtt álló kihívásokat, és felhívja a többi uniós tagállam figyelmét a mézhamisítás elleni harc és a termelők támogatásának fontosságára.

Az Európai Unió mézhiányos

Nagy István arról is beszélt, hogy az Európai Unió több országa mézhiányos, ezért importra szorul. Ahhoz, hogy olcsón jussanak mézhez, főként az ázsiai országokból vásárolnak, ez azonban kívánnivalót hagy maga után. Szerinte méltatlan, hogy sokszor arra használják fel a kiváló minőségű magyar mézet, hogy a 70 százalékos műmézhez 30 százalékot hozzátöltenek a magyarból, így illat, íz és aromák terén eladhatóvá válik, de ezzel megtévesztik a fogyasztót – hangsúlyozta. Az Európai Unióban a küzdelem arról szól, hogy a címkén hogyan kell feltüntetni az eredetet, hogy a végtermékben felhasznált mézek pontosan mely országból, országokból származnak.

A méhészet védelme mindannyiunk érdeke, hiszen

a méhek kulcsfontosságú szerepet játszanak

a növénytermesztésben. Az egész gazdatársadalom számára fontos, hogy az ágazat erős legyen, hiszen a növénytermesztés igényli a méhek beporzását. A kormány ezért szorosan együttműködik a gazdatársadalommal, és a beporzási támogatás növelése mellett, a méhészeti nemzeti program részeként jelentősen emelni kívánja a méhészeknek biztosított forrásokat.

Technológiai megújulás

Nagy István kiemelte, ez egy komoly összeg, mintegy 6 milliárd forintos támogatás az elkövetkezendő három évre, és a támogatással technológiai fejlesztéseket tudnak a méhészek végrehajtani, illetve az állategészségügyi költségeikhez, marketingtevékenységekhez is hozzájárul a támogatás. Hozzátette, minden olyan munkát támogatnak, amely a magyar méhészetet versenyképesebbé tudja tenni.

A kiadvány minden érdeklődő számára elérhető online felületen is, a kormany.hu oldalon.