Önteszttel ellenőrizhetik a pártok gazdálkodásuk törvényességét

 

Öntesztet állított össze az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a költségvetési támogatásban részesülő pártoknak és pártalapítványoknak működésük és gazdálkodásuk szabályosságának ellenőrzésére – közölte az ÁSZ.

A közlemény szerint a számvevőszék még június elején jelentette be, hogy konzultációs lehetőséget és öntesztet biztosít a pártoknak és alapítványaiknak. Az erről szóló egyeztetéseken nyolc párt és hét pártalapítvány vett részt: a Demokratikus Koalíció (DK), a Fidesz, a Jobbik, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP), az Lehet Más a Politika (LMP), a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt és pártalapítványa, valamint az MSZP pártalapítványa nem reagált az ÁSZ megkeresésére.

Az ÁSZ a konzultációk alapján véglegesítette öntesztjét, amelynek kitöltése önkéntes, visszaküldeni sem kell, mivel arra szolgál, hogy a költségvetési támogatásban részesülő pártok és pártalapítványok törvényes gazdálkodását támogassa, lehetővé tegye az esetleges hibák, hiányosságok önkéntes feltárását és kijavítását – ismertették a közleményben.

Felidézték: az ÁSZ ellenőrzései mellett széles körű tanácsadó, tudásmegosztó tevékenységet is végez, ennek pedig fontos eszközei az öntesztek, amelyek ma már hét célcsoportnak – önkormányzatoknak, nemzetiségi önkormányzatoknak, egyházi intézményeknek, civil szervezeteknek, központi költségvetési szerveknek, európai uniós forrásokat felhasználó szervezeteknek, illetve nemzeti tulajdonú gazdasági társaságok vezetőinek – adnak iránymutatást saját belső kontrollrendszerük kiépítettségének önellenőrzésére, és nyújtanak ezáltal támogatást a törvényi előírásoknak megfelelő szabályszerű működéshez.

Az ÁSZ legutóbb hétfőn tett közzé öntesztet, amely a települési önkormányzatok jegyzőinek szólt. A pártokat és pártalapítványokat támogató önteszt az ÁSZ honlapján érhető el.