A mérnöki tudás alapozza meg a gazdasági fejlődést

 

A műszaki szakemberek hatékonyságnövelő technológiai tudása adja magyar gazdasági növekedés, valamint az országba érkező befektetések szakmai hátterét – mondta az innovációs és technológiai miniszter hétfőn Budapesten, miután a tárca megállapodást kötött a Magyar Mérnökakadémiával, a Magyar Mérnöki Kamarával és a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetével.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint a felek rendszeres szakmai egyeztetésekre, állásfoglalások készítésére, stratégiákkal kapcsolatos javaslattételre vállalkoznak, hogy népszerűsítsék a mérnökképzést, támogassák a fiatal szakembereket és a vállalatokat, valamint a nők jelentkezését a műszaki felsőoktatásba.

Az együttműködés kiterjed a versenyképességet erősítő innovációk ösztönzésére is, és támogatja a felkészülést az ipar 4.0 kihívásaira – írták. Palkovics László az új alapokra helyezett együttműködéstől a műszaki szakmák jobb megbecsülését, valamint a szakember-utánpótlás bővülését és minőségi javulását várja.


A miniszter a közlemény szerint üdvözölte, hogy 2012 óta 21-22 százalékról 30 százalékra sikerült emelni a matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai felsőoktatásba jelentkezők arányát.

A kormányzati intézkedések helyes iránya mellett a magyar szakemberek nemzetközi elismertségét is igazolja, hogy tavaly 98 külföldi cég indított nagyberuházást Magyarországon – hangsúlyozta a tárcavezető.