Négyszázmillió forint támogatást nyert el a Miskolci Egyetem

 

Négyszázmillió forint támogatást nyert el a Miskolci Egyetem a felszín alatti természeti erőforrások hatékonyabb kiaknázása és hasznosítása pályázatával a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal tématerületi kiválósági programján.

Birkner Zoltán, a hivatal elnöke szerdán a felsőoktatási intézményben újságíróknak elmondta: a 2019-es tématerületi kiválósági program keretében 26 egyetem és állami kutatóintézet 55 tématerülete mintegy 14 milliárd 600 millió forint értékben kap támogatást.

A program célja a kutatási feltételrendszer társadalmi-gazdasági kihívásokhoz igazítása, a kutatás-fejlesztési és innovációs fókusz erősítése, és a tudományos produktivitás növelése.


Az idén az „innováció a versenyképességért”, a „tudomány a jövőnkért”, valamint a „nemzedékek életkilátásai” kihívásokra keresi a választ a program a biztonságos társadalom és környezet, az ipar és digitalizáció, az egészség, valamint a kultúra és család kutatási területeken.

Birkner Zoltán úgy fogalmazott: a Miskolci Egyetem „kiváló vidéki egyetem”, fontos küldetése van abban, hogy gazdasági, társadalmi környezetére hatással legyen.

Elmondta azt is, hogy Európa jövőjét, gazdasági fejlődését jelentősen befolyásolhatja az ásványi nyersanyagok, az úgynevezett kritikus elemek hiánya, a nyersanyag- és energiaellátottság területén fennálló kiszolgáltatottság.

A természetierőforrás-készletek lehető leghatékonyabb hasznosítása napjainkban nemzetgazdasági stratégiai cél, amihez a Miskolci Egyetem nyertes tématerülete jól illeszkedik – utalt a hivatal elnöke az egyetem pályázatára.

Deák Csaba, az egyetem kancellárja elmondta: a felszín alatti erőforrások kiaknázásáról szóló pályázattal elnyert 400 millió forint mellett a Miskolcon zajló kimagasló szakmai munkát, az alap- és alkalmazott kutatások magas színvonalát számos nyertes pályázat, köztük több európai uniós projekt is visszaigazolja.

Hozzátette: az elmúlt évek munkájának eredményeképpen jelentősen javult az egyetem nemzetközi „láthatósága”.

A kancellár hangsúlyozta azt is: a tématerületi kiválósági program komoly támogatást nyújt számukra ahhoz, hogy hatékonyan tudják szolgálni a nemzetgazdaság érdekeit és a régió felemelkedését.