Villamosenergia-piaci előrejelző rendszert fejlesztett a Századvég Gazdaságkutató

 

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. az IP Systems Zrt., illetve a Tigra Kft. közreműködésével olyan villamosenergia-piaci előrejelző keretrendszert fejlesztett, amellyel évekre előre akár negyedórás bontású termelési és fogyasztási előrejelzést lehet készíteni.

Az energetikai stratégia egyik legfontosabb kérdése, hogy mennyi energiára lesz szükség 5-10-15 év múlva. Ehhez készült előrejelző keretrendszer, amelynek segítségével negyedórás felbontásban elemezhető egy adott időszak energiafogyasztása akár iparáganként, a távoli jövőre vonatkozóan. A távlati negyedórás keresleti modellhez egyórás felbontású kínálati modell kapcsolható, amely az egyes erőművek termelésére, a spotpiaci árra és a tartalékpiacokra tesz előrejelzést, ami jól használható erőművi kapacitás tervezéséhez is.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. által fejlesztett, online használható keretrendszer segítségével az energiakutatók új modelleket is definiálhatnak, a modellek futtatási eredményeit tetszőlegesen választott iparágakra és jövőbeni időszakokra különböző iparági és erőművi paraméterek felhasználásával elmenthetik, összehasonlíthatják.

Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató energetika üzletágának vezetője a közleményben kiemelte, hogy a keretrendszer segítségével a gazdaságkutató a kormányzati döntéshozók mellett az energiaszektorba befektetni vágyó piaci szereplőknek is tud energiapiaci adatokat, előrejelzéseket szolgáltatni.

A projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással, a Vállalati KFI_16 pályázati program finanszírozásával valósult meg.