Új, állami garanciával rendelkező élelmiszervédjegy-rendszert hoztak létre

 

Kiváló Minőségű Élelmiszer. Ez a neve az új, állami garanciával rendelkező, kétszintű élelmiszervédjegy rendszernek, amelyet komoly előkészítő munka után idén vezet be az Agrárminisztérium. Jelenleg több mint 40 védjegy, és több mint ezer minősítés van használatban – hangzott el hétfőn az M1 Magyar gazda című műsorában.

Ezek egy része kiüresedett, nincs meg a megfelelő ellenőrzés mögötte. Ezért vált vetődött fel az az ötlet, hogy szükséges lenne egy olyan nemzeti védjegy, amely egységes és megfelelő állami ellenőrzési rendszer áll mögötte.

Tehát olyan garanciát jelent, amely mögött ott áll az állami ellenőrző laborhálózat, a legszigorúbb állami vizsgálat, és ott áll mellette a magyar termelő kiváló termőhelyi adottsága és a magyar élelmiszer kiváló működése – mondta Nagy István, agrárminiszter.


A védjegy célja

A védjegy célja, hogy a vásárlók döntését megkönnyítendő, a kiemelkedően magas minőségű élelmiszereket megkülönböztesse a piaci kínálatban szereplő más élelmiszerektől. Az új minősítés odaítéléséről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei döntenek majd, akik jelenleg is rendszeresen tesztelik a hazánkban forgalmazott élelmiszerek minőségét.

Az Agrárminisztérium a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt gondolja alkalmasnak arra, hogy egy ilyen élelmiszervédjegy rendszert képes legyen működtetni, nem utolsó sorban a hivatal elmúlt hét éves élelmiszerminőség területén végzett munkája alapján.

Nagyon fontos, hogy ma már nemcsak azt kell tudnunk megmondani, hogy mi az a termék, amit ne vásároljanak az emberek, hanem valamiféle

támpontot, információt kell adnunk ahhoz, hogy mi az, amit vásárolhatnak – közölte Zsigó Róbert, államtitkár.

Az alapszintű Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy zöld alapon egy ezüst életfát ábrázol, az arany fokozatú jelzésen, bordó alapon, aranyszínű csodaszarvas látható. Az alap fokozatra mindenki pályázhat, aki FELIR azonosítóval rendelkezik.

A hivatal dönti el az élelmiszer minőségének besorolását

A kistermelők, az őstermelők, az élelmiszereket feldolgozó és előállító kis, közepes és nagyvállalatok, és a saját márkás termékeket áruló áruházláncok is pályázhatnak. Nekik kell eldönteniük, mely termékeikkel szeretnének indulni. A hivatal vizsgálata fogja eldönteni, hogy van-e olyan minőségű az élelmiszer, hogy érdemes akár az alapfokú, akár az arany fokozatú védjegy használatára – tette hozzá Zsigó Róbert.

Az arany fokozat esetében a szakemberek egy termékmustra során, az alapszintnél szigorúbb szempontok alapján hasonlítják össze a forgalomban lévő készítményeket. A minősítést a legjobbak nyerik majd el 3 évre.

Az első termékmustrákat várhatóan nyár végén szervezi majd a Nébih, és a tervek szerint a védjegyet elnyerő termékek az őszi OMÉK-on kapják meg az erről szóló hivatalos okiratot. Fontos tudni, hogy az új minősítés nem váltja fel az eddig használtakat.

Az Agrárminisztériumnak nem feladata sőt, nem is teheti meg egy piacgazdaságban, hogy a most forgalomban lévő élelmiszer jelöléseket, védjegyeket megszüntesse. Az a cél, hogy egy olyan ernyővédjegyet hozzunk létre, amelyhez mindenki tud igazodni – magyarázta Zsigó.

Az Agárminisztérium tervei szerint már az alapszintű védjegy is garanciát nyújt majd a termék biztonságos és kiváló minőségére,

az arany fokozat kiérdemlő legjobb élelmiszerek pedig kiemelkedhetnek a kínálatból.