Elemzők: A költségvetési bérrendezés kifutása fékezte a bérkiáramlást

 

A költségvetési szektorban kifut a tavalyi bérrendezés hatása, emiatt a várakozásoktól elmaradt és több mint két éve a legszerényebb ütemben emelkedtek a keresetek áprilisban – így kommentálták az MTI-nek nyilatkozó elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken megjelent friss adatait.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában azt emelte ki, hogy hosszú idő után először negatív meglepetést hozott a friss bérstatisztika. Egyszámjegyű bérnövekedési ütemre legutóbb 2017 januárjában volt példa.  Az elmúlt években megszokottakhoz képest mérsékeltebb bérkiáramlást egyértelműen a költségvetési szférában kifutó bérrendezések okozzák.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője is arra mutatott rá, hogy  a bérdinamika kismértékű lassulása mögött elsősorban a költségvetési szféra lassabb béremelkedése áll. A versenyszférában továbbra is 10 százalék feletti ütemben emelkednek az átlagos keresetek, felhajtja az árakat  a munkaerőért folytatott, továbbra is erős verseny,  de a minimálbér és a garantált bérminimum év eleji 8-8 százalékos emelése is közrejátszott.

A címlapfotó illusztráció.