Jelentős változások a babaváró hitel igénylési feltételeiben

 

Pontosító jogszabályok jelentek meg szerda este a Magyar Közlönyben. Ez alapján már precízen kiszámítható, hogy mennyi saját megtakarításra van szükség egy lakás megvásárlásához, ha babaváró hitelt is igénybe veszünk. A július 1–31. között születő babák után is elengedik a babaváró hitel kamatát.

A babaváró támogatás maximum tízmillió forint összegű kölcsön, amelyhez a futamidő alatt született gyermekek számától függően kamattámogatás, illetve a tartozás elengedése is kapcsolódhat. Az igénylés alapvető feltételeit jogszabályban rögzítették, amelyek egy részét tegnap kiegészítéssel megváltoztatták.

Lakásvásárlásnál a babaváró hitel 75 százaléka számít önerőnek


Mivel a konstrukció ingatlanfedezet nélküli és szabad felhasználású, így jó megoldásnak ígérkezik egy lakásvásárlás esetén meglévő önerő kiegészítésére. Ezzel a megoldással akár teljesen hitelből is meg lehetett volna vásárolni akár egy házat. A teljes hitelből történő finanszírozás azonban nem áll összhangban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azon törekvésével, hogy megakadályozza az emberek túlzott eladósodását. Emiatt a babaváró hitelnek „csak” 75 százalékát lehet önerőként használni.

Azaz tízmillió forint babaváró hitel felvételekor 7,5 millió forint önerőnek minősül – ha lakást vásárolunk –, és 2,5 millió forint számít majd hitelnek.

Babaváró hitel grafikon

Ezt jelenti ez a változás 

A mai előírások értelmében a bankok a megvásárolt ingatlan értékének legfeljebb nyolcvan százalékig nyújthatnak hitelt. Egy húszmillió forintos lakás esetében tehát maximum 16 millió forint hitel folyósítható, ezenfelül négymillió forint önerővel – saját megtakarítással vagy esetleg vissza nem fizetendő csokkal – kell a családoknak rendelkezniük.

A babaváró hitel megjelenésével ez lényegesen változik, ugyanis ez a konstrukció egy támogatott hitel, három gyermek jövőbeni megszületése esetén a teljes meglévő tartozást elengedik. Ebből adódóan nem klasszikus hitelként kell kezelni a babaváró hitelt, a felvett összeg 75 százaléka önerőnek minősül, azaz kevesebb valós saját megtakarításra lesz szükség.

Konkrét példa: 45 millió forintos lakás megvásárlására

A Bankmonitor.hu számítása szerint, ha felvesszük a tízmillió forint babaváró támogatást, akkor ebből 7,5 millió önerőnek, 2,5 millió forint pedig hitelnek minősül.

  • A 45 millió húsz százalékát kell legalább önerőként biztosítanunk, ami ebben az esetben kilencmillió forint.
  • A kilencmilliós önerőből 7,5 millió forint önerőt adhat a babaváró, így mindössze 1,5 millió forint valós saját megtakarítást (vagy vissza nem térítendő csoktámogatást) kell tudnunk felmutatni.
  • Ha teljesítettük az önerőt, akkor – a tízmillió babaváró és 1,5 millió forint önerő feletti – 33,5 millió forintra lakáshitelt vehetünk fel. Azaz 7,5 millióval kevesebb saját megtakarítás szükséges egy vásárláshoz a babaváró hitel miatt július 1-jétől.

Egy 37,5 millió forintnál olcsóbb lakás megvásárláshoz egyáltalán nem lesz szükségünk valós önerőre, ha tízmillió forint babaváró hitelt veszünk fel.

Itt lehetnek a buktatók

A bankok – saját döntésük értelmében – szigorúbb szabályokat is alkalmazhatnak. A hitelminősítés minden esetben a bank önálló jogosultsága. Nem mindegy, melyik bankot választjuk, lehet olyan eset, melynél a vásárláshoz szükséges önerő akár több millió forinttal meghaladhatja a jogszabályban foglalt minimális mértéket.

Fontos tudni, hogy az MNB már indokolatlanul magasnak tartja a budapesti ingatlanárakat, és ebben a bankok is egyetértenek. Mindebből pedig az következik, hogy ha vásárolnánk harmincmillió forintért egy lakást, akkor azt a bank értékbecslője lehet, hogy csak 25 millió forintra fogja értékelni. Az óvatosabb értékbecslésből adódó különbözet (a példában ötmillió forint) pedig hitelből nem lesz finanszírozható, ahhoz saját megtakarításra lesz szükség.

Az összes fentebb bemutatott számítás esetén érvényes: megfelelő mértékű igazolt jövedelemmel kell rendelkezni a hitel felvételéhez, így a babaváró hitel felvételéhez is.

Fellélegezhetnek a júliusra kiírt kismamák

Az eddigi szabályok értelmében a gyermeknek a támogatási szerződést követően kellett születnie ahhoz, hogy a születendő gyermek után a kamattámogatásra, gyermekvállalási támogatásra jogosultak lehessenek. A támogatást csak július 1-jétől lehet igényelni, ezért számos fiatal pár aggódott, hogy mi történik akkor, ha a szerződéskötést megelőzően születne meg a babájuk.

A kismamák megnyugodhatnak, az elvárások számukra kedvezőbbek lesznek. Július 1. és július 31. között született gyermekek után a kamattámogatás, a gyermekvállalási támogatás és a törlesztőrészlet szüneteltetése egyaránt érvényes, ha a fiatal pár a babaváró hitel iránti kérelmét leadja a bankban legkésőbb július 31-ig.

Július 31. után sem kell azon aggódni a várandós anyukáknak amiatt, hogy pontosan mikor születik meg a gyermekük. Ha a babaváró támogatási igénylésüket beadták, akkor már jogosultak lesznek a különböző támogatásokra akkor is, ha gyermekük a szerződéskötést megelőzően születik meg. Így nem kell aggódniuk az elhúzódó ügyintézési idő vagy az esetleges hiánypótlások miatt. Fontos azonban, hogy július 31-e után a kérelem benyújtását megelőzően született babákra nem lehet igényelni a támogatásokat.

Felvehetik a babaváró támogatást az elmaradásaikat rendező „rossz” adósok

A tízmillió forintos kedvezményes hitelt alapesetben azok a házaspárok vehetik igénybe, akiknek a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) nincs nyilvántartott tartozásuk. A KHR-ben azonban azokat a korábbi késedelmes tartozókat is nyilvántartják, akik időközben már visszafizették adósságukat, így ők eddig nem kérhették a babaváró támogatást.

A mostani módosítás azonban már lehetővé teszi a korábbi adósoknak is a babaváró támogatás igénylését, ha tartozásukat a kérelem benyújtása előtti egy éven belül rendezték. Ez a változás elvi lehetőséget biztosít ezeknek az ügyfeleknek a hitel felvételére. Ám nem jelenti automatikusan azt, hogy a bankok hitelképesnek is fogják minősíteni ezeket a kérelmezőket.

A címlapfotó illusztráció.